Obavijesti Video Pretražite Navigacija
halmed potvrdio povezanost

Kaić o smrti 33-godišnjaka nakon cijepljenja: "Obitelj može tražiti odštetu, ali pitanje je prema kome"

Bernard Kaić
Bernard Kaić Foto: DNEVNIK.hr
Bernard Kaić rekao je da obitelj preminulog 33-godišnjaka, čija je smrt povezana s posljedicama cijepljenja AstraZenecom može tražiti odštetu. "Pitanje je samo prema kome", istaknuo je.

Danas je HALMED objavio da je smrt mladića u ožujku povezana s cjepivom protiv COVID-a. "Agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) i Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) danas su zaključili ocjenu prijave sumnje na nuspojavu u 33-godišnje muške osobe koja je preminula 12 dana nakon cijepljenja cjepivom COVID-19 Vaccine AstraZeneca", izvijestili su.

Voditelj Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Bernard Kaić rekao je da ne očekuje zbog toga pad interesa za cijepljenje.

"Da je nešto apsolutno sigurno povezano s cijepljenjem, može se reći samo za vrlo rijetke stvari poput lokalne reakcije npr. na mjestu primjene cjepiva gdje je ubod pa se vidi oteklina. To se može reći da je sigurno. Za sve drugo nikada nije ništa 100 posto sigurno, jer uvijek može nešto drugo dovesti do lošeg događaja ili ishoda. Isto tako nikada ništa nije apsolutno 100 posto isključeno. Vjerojatna povezanost je vrlo visoka razina povezanosti, najveća moguća", rekao je za HTV.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Nove preporuke HZJZ-a I cijepljeni i oni koji su preboljeli: Svi kontakti zaraženih omikronom moraju u karantenu i na PCR

Pročitajte i ovo Koronavirus: Dolazi novi soj, omikron - 5 Preminulo 60 ljudi Objavljene najnovije brojke novozaraženih: Preminuo 25-godišnjak, nije bio cijepljen

Na dokazivanje se čekalo 10 mjeseci, a istaknuo je da obitelj preminulog može tražiti odštetu, ali u Hrvatskoj mora obitelj dići privatnu tužbu - takav je sustav. "Pitanje je samo prema kome. Kada se radi o cjepivima iz obveznog programa cijepljenja, kada je država rekla da se djeca moraju cijepiti, pa ako onda dijete ima nuspojave, država preuzima odgovornost za to. Moram priznati da ne znam kako je kod ovih događaja nakon cijepljenja koja nisu obavezna. Meni bi bilo logično da se ide prema proizvođaču, tim više što u vrijeme kada je gospodin cijepljen, a nažalost i umro, nije bilo još jasno i poznato da cjepivo može izazvati takve nuspojave. To se kasnije utvrdilo", naveo je.

Smatra i da je opravdan strah od nuspojava, ali treba odvagnuti i koristi i rizike cjepiva.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene