Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA PROTIV KORONAVIRUSA

U Hrvatskoj uskoro i cijepljenje djece: Sljedeći tjedan stiže cjepivo za najmlađe

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Hrvatsku sljedeći tjedan dolazi 48.000 doza cjepiva za djecu, a nakon što cjepivo stigne i počne distribucija, trebalo bi početi i cijepljenje.

Pfizerovo cjepivo za djecu u Europsku uniju dolazi i ranije nego što je bilo planirano, pa tako i u Hrvatsku.

Hrvatska će sljedeći tjedan dobiti Pfizerovo cjepivo koje je odobreno za cijepljenje djece u dobi od pet do 11 godina. Stiže 48.000 doza, a nakon što cjepivo stigne i počne distribucija, za koju će trebati nekoliko dana, trebalo bi početi cijepljenje, najavili su za DNEVNIK.hr iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ).

Dok se čeka konkretan i detaljan hodogram te hoće li prema roditeljima biti usmjerena kakva kampanja kako bi ih se dodatno informiralo i otklonilo moguće nedoumice te ohrabrilo i potaknulo na cijepljenje djece, a na što čekamo odgovor iz Ministarstva zdravstva na naš upit, valja podsjetiti da je Hrvatska agencija za lijekove i medicinske proizvode (HALMED) prenijela da je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA) preporučilo proširenje indikacije za primjenu cjepiva Comirnaty proizvođača BioNTech i Pfizer za djecu u dobi od pet do 11 godina.

Jednako kao i u starijim dobnim skupinama, primjenjuje se u dvije doze putem injekcije u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza. Cjepivo je pokazalo djelotvornost od 90,7 posto u prevenciji simptomatskog oblika bolesti COVID-19 iako bi stvarna stopa mogla biti između 67,7 i 98,3 posto, navodi EMA.

Najčešće nuspojave zabilježene uz primjenu cjepiva u ovoj dobnoj skupini bile su slične onima zabilježenima kod osoba u dobi od 12 i više godina. Nuspojave su bile blagog do umjerenog karaktera i prolazile su nakon nekoliko dana, a uključivale su bol, crvenilo i oticanje na mjestu primjene cjepiva, umor, glavobolju, bolove u mišićima i zglobovima te zimicu i vrućicu.

Koristi cjepiva Comirnaty u ovoj dobnoj skupini nadmašuju rizike primjene, posebice kod djece čiji komorbiditeti povećavaju rizik od razvoja teškog oblika bolesti COVID-19, zaključilo je Povjerenstvo za humane lijekove (CHMP) pri Europskoj agenciji za lijekove (EMA).

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Od 5 do 11 godina Iako je epidemija kod susjeda u padu uskoro počinje cijepljenje za djecu
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna IZ MINUTE U MINUTU Danas opet manje novooboljelih, preminule 53 osobe: Pogledajte kakvo je stanje po županijama

Kako bi moglo izgledati cijepljenje?

"Kao i za odrasle, moći će se cijepiti u ambulantama, s time da tu budu i pedijatri jer su u njihovoj skrbi djeca od pet i šest godina, naravno i školska medicina, ali bit će i mogućnost na punktovima, što će ovisiti o svakom Zavodu za javno zdravstvo, kako će na najbolji način organizirati u svojoj županiji", najavila je ranije gostujući u Dnevniku Nove TV zamjenica ravnatelja HZJZ-a Ivana Pavić Šimetin.

Pojasnila je tada i da je Pfizerovo cjepivo za djecu triput manje doze (10 mikrograma) od one za odrasle (30 mikrograma) u drugačijem pakiranju nego za odrasle.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene