Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je u utorak da svi kontakti zaraženih omikron varijantom koronavirusa idu u 14-dnevnu karantenu, neovisno o cjepnom statusu i preboljenju.


Zbog pojave novog soja omikron u Hrvatskoj, Hrvatski zavod za javno zdravstvo u utorak je izdao nove preporuke.

Samoizolacija za kontakte osobe zaražene omikron sojem traje 14 dana, a svi kontakti prvi i posljednji dan samoizolacije moraju na PCR testiranje.

Također, ako je dokazana zaraza ili postoji sumnja na omikron soj, u samoizolaciju moraju svi kontakti, bez obzira na to jesu li cijepljeni ili već preboljeli koronavirus.

"Ako je izvor zaražen omikron varijantom ili postoji epidemiološka sumnja da se radi o omikron varijanti, svi kontakti, neovisno o cjepnom statusu i preboljenju, podložni su karanteni u trajanju od 14 dana te se trebaju testirati PCR testom na početku karantene i zadnji dan karantene", stoji u revidiranim preporukama HZJZ-a.

Nova varijanta koronavirusa - omikron Testirali kontakte ranije potvrđenih: U Hrvatskoj i treći slučaj omikrona

Oliver Vugrek, voditelj Laboratorija za napredu genomiku Dnevnik Nove TV u laboratoriju u kojem je utvrđena sumnja na omikron: Jedna osoba kod koje je potvrđen novi soj bila je cijepljena i preboljela je koronu

"Ako se u postavljene sumnje sekvenciranjem isključi omikron varijanta, 14-dnevna karantena se prekida, a s kontaktima se dalje postupa kao kod izloženosti udomaćenim varijantama virusa", dodaje se.

Izmijenjene su i preporuke za izuzeće od testiranja u dijelu koji se odnosi na zdravstvene ustanove i domove za starije i nemoće osobe - mjere za zdravstvene djelatnike su dodatno opisane u Odluci stožera civilne zaštite i zasebnim uputama HZJZ-a.

Hrvatski zavod za javno zdravstvo sinoć je potvrdio i treći slučaj omikron varijante koronavirusa u Hrvatskoj.

 

 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju