Koronavirus u svijetu
Koronavirus u svijetu Foto: Afp

Belgija, koja je po smrtnosti od koronavirusa bila u svijetu država srednje veličine najteže pogođena bolešću COVID-19, uspjela je pandemiju staviti pod kontrolu i u utorak je prvi put od 10. ožujka objavila da nema nijedne žrtve.


Kao i druge europske države koje su bile teško pogođene pandemijom u ožujku i travnju, tako je i Belgija zaoštrila mjere karantene koje je sada i uspjela ukinuti. Ukupan broj smrti izazvanih koronavirusom iznosi 9787, objavio je Nacionalni institut za javno zdravlje Sciensano.

Vezani članci Andrej Šribar i Valentina Baus - 1 U KB-u Dubrava ima mjesta za još samo šest oboljelih: "Nažalost, bolnica se prebrzo puni. Brojke ne lažu. Stariji pitaju ima li za njih uopće nade" Saborski zastupnik Josip Đakić Đakić prebolio koronu, oporavlja se na Lošinju: "Tko nije osjetio njene teške simptome ne može zamisliti što je to"

U Belgiji, koja ima 11,5 milijuna stanovnika, broj smrti iznosio je 850 na milijun, što je, s izuzetkom državice San Marino, najveći postotak smrtnosti u svijetu. Vrhunac smrti u jednom danu Belgija je dosegnula 12. travnja kada su umrle 343 osobe od posljedica COVID-19.

Krivulja potvrđenih zaraza dramatično je pala, ukupno 62.781, iako je dnevna brojka u posljednjih sedam dana prosječno iznosila 95, što je za 11 posto više od prethodnog tjedna.

S obzirom na ljeto i putovanje Belgijaca na odmor u inozemstvo, Belgija je sada mnogo bolje pripremljena za pandemiju nego početkom godine kada su se sa skijanja vraćali njezini građani zaraženi koronavirusom, rekla je ministrica zdravstva Maggie de Block prošli tjedan.

Takozvana reprodukcijska stopa, ključna brojka koja pokazuje koliko zaražena osoba zarazi druge ljude, sada je ispod 0,86. Belgijska vlada raspravljat će u srijedu, 15. srpnja, o daljem ublažavanju mjera izolacije pošto je od 10. srpnja uvela obvezno nošenje maski u trgovinama, kinima i muzejima.