Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac
Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac Foto: Srećko Niketić/PIXSELL

Zbog povećanog broja zaraženih u okruženju Stožer Istarske županije građane je pozvao da se pridržavaju mjera zaštite, a učenike i studente koji se školuju izvan županije da u slučaju sumnje na COVID-19 izbjegavaju javni prijevoz i okupljanja.


Zbog nepovoljne epidemiološke situacije u okruženju Stožer civilne zaštite Istarske županije preporučuje i poziva građane Istarske županije da bez prijeke potrebe ne putuju, odnosno ako već moraju putovati iz poslovnih ili drugih vitalnih razloga, da se pridržavaju mjera zaštite. 

Vezani članci Nove mjere, ilustracija Nove mjere od danas na snazi, spremaju se i kazne. Ne možemo više piti kavu u kafićima, jesti kokice u kinima, nema više svadbi... Andrej Plenković se obraća naciji Plenković o kaznama: "To nerado radimo, ali je potrebno kako odgovornu većinu građana ne bi ugrožavali neodgovorni pojedinci"

Kod povratka u mjesto stanovanja u slučaju pojave sumnje ili simptoma koji ukazuju na mogućnost pojave bolesti COVID-19, potrebno je odmah se javiti zdravstvenoj službi, ističu iz Stožera. 

Napominju i kako se velik broj studenata i učenika nalazi na školovanju izvan Istarske županije pa iz Stožera poručuju da je kod povratka u mjesto stanovanja, a u slučaju sumnje ili simptoma, koji ukazuju na mogućnost zaraze COVID-19, potrebno izbjegavati korištenje javnog prijevoza i dosljedno izbjegavati grupiranja i okupljanja te se odmah javiti zdravstvenoj službi.

Zbog sve većeg broja novozaraženih u proteklom razdoblju koji dolaze iz populacije studenata i učenika nakon povratka sa školovanja, Stožer Istarske županije upozorava na potrebu primjene svih preventivnih mjera tijekom povratka i nakon dolaska u Istarsku županiju, a to se odnosi na korištenje javnog prijevoza kod sumnje na mogućnost infekcije, ograničavanje kontakata u prijevozu i nakon dolaska, korištenje osobnih zaštitnih sredstava i javljanje u zdravstvene službe, po dolasku.

Stožer poziva i sve djelatnike javnih službi, a posebno zdravstvene djelatnike kao najvažniji dio sustava u borbi protiv bolesti COVID-19, da vode računa o načinu ponašanja izvan radnog vremena, da ne ostvaruju rizične kontakte te da ne sudjeluju u okupljanjima, bez obzira na razlog, kako bi spriječili unos virusa u sustave i time osigurali nesmetano obavljanje djelatnosti.

"Posebno pozivamo odgovorne osobe javnih službi da upoznaju i upozore sve djelatnike o potrebi odgovornog ponašanja u službi i izvan službe", poručuju iz Stožera Istarske županije.