Istra već drugi dan nema novozaraženih koronavirusom.

Galerija


O epidemiološkoj situaciji u Istri, koja posljednja dva dana nema novozaraženih koronavirusom, u Bujama je govorio načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac, s kojim je razgovarala reporterka Dnevnika Nove TV Lina Dollar.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Šibeniku - 1 Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Testiranje na koronavirus u Opatiji Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija"

Upitan je li vrijeme za popuštanje mjera odgovara potvrdno. 

"Vrijeme je. Nakon dugog perioda i provođenja akcija i aktivnosti protiv koronavirusa, nakon toga što su građani disciplinirano podnijeli mjere, nakon toga što je sustav i tisuće ljudi u sustavu podnio sve ono što je trebalo napraviti, i odgovorno upravljanje cjelokupnom krizom kao i odgovornim otpuštanjem mjera do sada je dovelo do toga da Istra već tjednima bilježi dobar rezultat. Radi se o odgovornoj situaciji pred sezonu. Hrvatska, ali i Istra je zainteresirana da to odradimo kako treba", rekao je Kozlevac. 

Kaže kako je istarski stožer u stalnoj komunikaciji s nacionalnim stožerom. 

"Razmjenujemo prijedloge i mišljenja i doći će do otpuštanja mjera kao što je već najavljeno. O kafićima se još komunicira, ali restorani će sigurno početi raditi, moći će se organizirati sajmovi, moći će se okupiti 100 ljudi, i te mjere bi trebale ići već ovaj vikend, to mogu reći. Od 1. lipnja će ići daljnje popuštanje mjera, vidjet ćemo koje, ali će to biti jedan širi spektar. One će se donijeti na rok od 15 dana, moramo vidjeti učinke, ne bismo htjeli da nam se situacija pokvari", rekao je Kozlevac. 

Upitan zašto kafići ne, a restorani da, rekao je kako ne zna. 

"Ne bi htjeli pokvariti stanje s velikim rizikom, vrijeme još nije idealno, ide se u zatvorene prostore", kazao je. 

O daljnjem popuštanju mjera i povratku na staro normalno, procjenjuje da bi se to moglo ostvariti kroz mjesec i pol. 

"Maske će po meni doći na red za nekih mjesec dana. Procijepljenost u Istri je oko 40 posto. U nogometnom žargonu, mislim da igramo drugu polovicu zadnjeg produžetka", rekao je Kozlevac. 

 Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr