Obavijesti Video Pretražite Navigacija
otvorene su sve opcije

''200 eura nije realno'': Ministar Aladrović objasnio tko bi mogao dobiti COVID dodatak na mirovinu

Ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Josip Aladrović izjavio je da se s umirovljeničkim udrugama razgovara o isplati jednokratnog COVID dodatka, no hoće li on biti isplaćen i koliko će iznosit,i znat će se tek nakon objave podatka o indeksaciji mirovina.

Umirovljeničke udruge u razgovorima s predstavnicima Vlade tražile su isplatu jednokratnog stupnjevanog COVID dodatka na mirovine ovisno o njihovoj visini, a Josip Aladrović je u izjavi novinarima u Banskim dvorima u srijedu rekao kako nisu točni iznosi koji su se pojavili u medijima po kojima bi za umirovljenike s mirovinama do 2710 kuna taj dodatak bio 200 eura.

Pročitajte i ovo Umirovljenici Nakon poskupljenja Vlada najavila isplatu naknade umirovljenicima, dodatno pojašnjeno kako će novac stići na račun Slika nije dostupna osjeća se dobro Ministar Aladrović pozitivan na koronavirus: "Nastavljam s poslom od kuće"

"Iznos od 200 eura koji se danas pojavio u medijima nije komuniciran od strane udruga i ne znam otkud izvor o toj svoti. I moram priznati da ta razina nije realna u ovom trenutku za proračun", rekao je Aladrović.

Naveo je da su umirovljeničke udruge tražile da taj jednokratni dodatak na mirovinu iznosi od 50 eura za umirovljenike s mirovinom većom od 5 tisuća kuna do 150 eura za one s mirovinom manjom od 2710 kuna i u toj projekciji ukupni izdatak za državni proračun iznosio bi 1,1 milijardu kuna.

Otvorene sve opcije

"U slučaju da je indeksacija mirovina niža od one koju smo planirali, a prema svemu sudeći ona će biti nešto niža, razgovarat ćemo o tom dodatku", rekao je Aladrović.

U ovom trenutku otvorene su sve opcije - da dodatka ne bude, kao i da se on isplati, a u tom slučaju pregovaralo bi se o njegovom iznosu te o broju isplatnih razrada kojih bi, potvrdio je ministar, trebalo biti više od onog što predlažu umirovljeničke udruge.

Razgovore o COVID dodatku vodimo već neko vrijeme, postoji snažna inicijativa udruga umirovljenika da se on uvede, ali moramo biti svjesni financijskih ograničenja proračuna, da imamo više od 1,2 milijuna umirovljenika i da je to snažan trošak za proračun, istaknuo je ministar.

Čeka se indeksacija mirovina

Kolika će indeksacija mirovina biti znat će se krajem ovog ili početkom idućeg tjedna, kada Državni zavod za statistiku objavi potpune podatke o kretanju plaća i cijena u drugom polugodištu 2020. godine.

"Ako indeksacija mirovina bude niža, tada će nam pozicija sigurno biti nešto bolja u tom pogledu te ćemo nastaviti razgovarati s udrugama", rekao je Aladrović te dodao kako vjeruje da će predstavnici umirovljenika shvatiti i poziciju Vlade ako indeksacija bude viša od očekivane.

Aladrović je odbacio tumačenja i povezivanje eventualne isplate ovog dodatka s predstojećim lokalnim izborima.

"Bilo kakvo političko povezivanje nema smisla", rekao je te dodao kako su takav dodatak uvele i neke, ne sve, europske države te da Hrvatska vlada pokazuje spremnost da razgovara o tome i, ako bude prostora u proračunu, isplati taj dodatak.

Za očuvanje radnih mjesta za siječanj isplaćeno više od 350 milijuna kuna

Ministar je izvijestio da je u ovom trenutku kroz mjeru očuvanja radnih mjesta za mjesec siječanj isplaćeno nešto više od 350 milijuna kuna te da je obrađeno oko 80 posto zahtjeva koji još uvijek pristižu.

Paralelno idu i isplate naknade za fiksne troškove gospodarstvenicima, za prosinac prošle godine, a ubrzo će početi i isplate za siječanj ove godine.

Od danas su počele i isplate za siječanj Nacionalne naknade za starije osobe (800 kuna), a u prvom mjesecu njezine primjene, naveo je Aladrović, korisnika je 3100.

"Postoji još oko 2000 zahtjeva za koje se nadopunjava dokumentacija te oko 1000 zahtjeva predanih u veljači", dodao je te naveo da u ovoj godinu ukupno očekuju da će biti oko 19 tisuća zahtjeva za dobivanjem te naknade, što je izdatak za državni proračun od 132 milijuna kuna.
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene