Obavijesti Video Pretražite Navigacija
teške optužbe

Udruga hrvatskih sudaca: Sudac Kolakušić svojim političkim izjavama manipulira javnošću

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Udruga hrvatskih sudaca (UHS) priopćila je da politička aktivnost suca Mislava Kolakušića, koji se kandidirao na izborima za člana Europskog parlamenta, sadrži neistine kojima manipulira javnošću i zloupotrebljava to što javnost nema detaljna znanja o djelovanju sudbenog sustava.

"Netočno je da predsjednici sudova mogu manipulirati dodjelom predmeta u rad, jer predmete sucima dodjeljuje računalni sustav nasumično, i to korištenjem algoritama kojima nije moguće manipulirati, priopćio je UHS komentirajući Kolakušićevu izjavu koju je dao u ulozi kandidata na izborima za člana Europskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Mislav Kolakušić - 2 Uvjereni u pobjedu Kolakušić i Sinčić imaju novu stranku: Otkrili s kime žele na izbore Slika nije dostupna zašto samo to? Mislav Kolakušić otkrio planove: "Bit ću zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik Republike, premijer te ministar policije i pravosuđa"

UHS ističe da predsjednici sudova i predsjednici odjela u sudovima rade odgovorne dužnosti u upravljanju sudovima te da mnogi od njih sude u konkretnim predmetima, što se lako može provjeriti u sustavu e-predmeta.

Udruga sudaca tvrdi i kako je netočno da 592 suca ne rade ništa, ističući da je Kolakušić posljednji koji bi smio predbacivati sucima nerad s obzirom na opće poznate podatake o njegovu "radu" na sudu na kojem navodno obnaša sudačku dužnost.

Kolakušić za ukidanje funkcije predsjednika suda u kojoj vidi izvor korupcije u pravosuđu

Sudac Kolakušić, predsjednik udruge Antikorupcija i nositelj građanske liste za Europski parlament prije dva dana je na svojoj internetskoj stranici najavio "radikalna i efikasna rješenja za rješavanje problema korupcije u pravosuđu i prekomjerne državne potrošnje".

Založio se za ukidanje funkcije predsjednika suda u kojoj vidi izvor korupcije u pravosuđu, s obzirom da se s te pozicije može vrlo uspješno manipulirati dodjelom sudskih predmeta, a time i utjecati na ishode sudskih sporova.

U Hrvatskoj imamo 58 prvostupanjskih sudova i 122 njihove ispostave te 18 žalbenih, što znači da imamo 152 predsjednika sudova i njihovih zamjenika te oko 440 predsjednika odjela i njihovih zamjenika, što u realnosti predstavlja barem 30.300 manje riješenih predmeta svake godine.

Bez ikakvog pravnog, ekonomskog ili bilo kojeg drugog opravdanog razloga imamo 592 suca koji su oslobođeni rješavanja predmeta u cijelosti ili u znatnoj mjeri, ustvrdio je Kolakušić. (Hina)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene