Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Do direktora MOL-a Zsolta Hernadija, kojega Hrvatska tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, hrvatske vlasti na razne načine pokušavaju doći već duže od pet godina.


Županijski sud u Zagrebu, koji vodi postupak protiv predsjednika Uprave MOL-a Zsolta Hernadija, odlučio je danas da će Europski uhidbeni nalog protiv Hernadija poslati izravno mađarskim pravosudnim tijelima.

Vezani članci Slika nije dostupna MOL: Hernadi ne može iz Mađarske, ali vodit će MOL Slika nije dostupna Ministar Miljenić: O Hernadiju se nema što razgovarati

Priopćenje prenosimo u cijelosti: "Postupajući po zahtjevu predsjednika vijeća u predmetu poslovnog broja K-US-29/15, izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu, Kv-Eun, nakon što je utvrdilo postupanje nadležnih tijela MUP-a RH, odlučilo je da će, na temelju odredbe članka 9. stavak 1. Okvirne odluke broj 200/584/PUP od 13. lipnja 2002. o europskom uhidbenom nalogu i postupcima predaje između država članica, te članka 7. stavak 2. Zakona o pravosudnoj suradnji u kaznenim stvarima s državama članicama Europske unije, europski uhidbeni nalog protiv tražene osobe Zsolta Tamasa Hernadija, izdan 15. prosinca 2015., a po kojem do sada nije postupljeno, poslati izravno nadležnom pravosudnom tijelu države izvršenja Mađarske".

Podsjetimo, Županijski sud u prosincu 2016. odlučio je zatražiti pomoć od Europskog suda pravde u Luksemburgu jer je šef uprave mađarskog MOL-a i dalje nedostupan hrvatskom pravosuđu. Do direktora MOL-a Zsolta Hernadija kojega Hrvatska tereti da je podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini hrvatske vlasti na razne načine pokušavaju doći već duže od pet godina.

Vijeće za Europski uhidbeni nalog zagrebačkog Županijskog suda nedavno je povodom odlučivanja o postavljanju prethodnog pitanja Sudu Europske unije u predmetu izdavanja Europskog uhidbenog naloga protiv Hernadija ustvrdilo je da ranije izdani nalog od dana 15. prosinca 2015. nije pušten u daljnju proceduru, a Županijski sud u Zagrebu je o tome izviješten od MUP-a, prenijela je Hina.