Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nemogućnost šefa MOL-a Zsolta Hernadija da putuje u inozemstvo zbog hrvatske tjeralice nezgodna je za njega i donekle za tvrtku, ali neće narušiti njegovu sposobnost da vodi MOL, objavio je MOL-ov ured za informiranje.


Hrvatska je za Hernadijem izdala međunarodnu tjeralicu pa on ne smije izaći iz Mađarske, a budimpeštanski općinski sud u ponedjeljak ga je odbio izručiti Hrvatskoj navodeći kako je mađarska istraga pokazala da nije počinio zločin za koji ga Hrvatska tereti. Ta je odluka 'pravomoćna i na nju nema mogućnosti žalbe', kaže se u komentaru MOL-a na tu sudsku odluku.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader 2012. napravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

'Općinski sud u Budimpešti danas je odgovorio na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva za izručenje predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora MOL Grupe Zsolta Hernadija na temelju europskog uhidbenog naloga. Sud je u svojoj pravomoćnoj i neopozivoj odluci odbio ispuniti zahtjev jer je u kaznenom slučaju na kojem se zahtjev temelji - mito u međunarodnim odnosima - istraga u Mađarskoj već provedena sa zaključkom da Zsolt Hernadi nije počinio zločin za koji ga tereti hrvatski tužitelj', kaže MOL.

Vezani članci Slika nije dostupna Mađarska vlada MOL-u naložila da razmotri prodaju dionica Ine Slika nije dostupna Zsolt Hernadi na crvenoj Interpolovoj tjeralici

>> Hernadi neće biti izručen Hrvatskoj

'Ova je odluka pravno obvezujuća', odgovorio je MOL na pitanje iz Hine.

Problem zbog nemogućnosti putovanja direktora MOL-a postoji, priznaju u kompaniji, ali Hernadi će i dalje upravljati tvrtkom.

'MOL-ova upravljačka struktura može se nositi sa svim pitanjima u ovoj izazovnoj situaciji', kaže Gyoengyi Janky iz MOL-ove službe za odnose s medijima.

'Za g. Hernadija osobno bit će nezgodno što neće moći putovati u inozemstvo dok se ovaj pravni slučaj ne riješi u našu korist', dodaje glasnogovornica MOL-a, 'i možda će poremetiti neke protokolarne obveze, ali neće ugroziti njegovu sposobnost da upravlja grupom kao predsjednik uprave i glavni izvršni direktor', dodaje.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije htio komentirati odluku mađarskog suda da odbije izručiti Hernadija, kao ni hrvatsko državno odvjetništvo. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju