Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nemogućnost šefa MOL-a Zsolta Hernadija da putuje u inozemstvo zbog hrvatske tjeralice nezgodna je za njega i donekle za tvrtku, ali neće narušiti njegovu sposobnost da vodi MOL, objavio je MOL-ov ured za informiranje.


Hrvatska je za Hernadijem izdala međunarodnu tjeralicu pa on ne smije izaći iz Mađarske, a budimpeštanski općinski sud u ponedjeljak ga je odbio izručiti Hrvatskoj navodeći kako je mađarska istraga pokazala da nije počinio zločin za koji ga Hrvatska tereti. Ta je odluka 'pravomoćna i na nju nema mogućnosti žalbe', kaže se u komentaru MOL-a na tu sudsku odluku.

Hrvatsko pravosuđe sumnjiči Hernadija da je s deset milijuna eura podmitio bivšeg premijera Ivu Sanadera kako bi upravljačka prava hrvatske kompanije Ine prepustio MOL-u, a zbog čega je Sanader 2012. napravomoćno osuđen na deset godina zatvora.

'Općinski sud u Budimpešti danas je odgovorio na zahtjev hrvatskog državnog odvjetništva za izručenje predsjednika uprave i glavnog izvršnog direktora MOL Grupe Zsolta Hernadija na temelju europskog uhidbenog naloga. Sud je u svojoj pravomoćnoj i neopozivoj odluci odbio ispuniti zahtjev jer je u kaznenom slučaju na kojem se zahtjev temelji - mito u međunarodnim odnosima - istraga u Mađarskoj već provedena sa zaključkom da Zsolt Hernadi nije počinio zločin za koji ga tereti hrvatski tužitelj', kaže MOL.

Vezani članci Nastavljeno suđenje Ivi Sanaderu u slučaju INA-MOL ''Izdao vitalne interese'': Presuda Sanaderu i Hernadiju u aferi Ina-MOL 30. prosinca Slika nije dostupna Zsolt Hernadi na crvenoj Interpolovoj tjeralici

>> Hernadi neće biti izručen Hrvatskoj

'Ova je odluka pravno obvezujuća', odgovorio je MOL na pitanje iz Hine.

Problem zbog nemogućnosti putovanja direktora MOL-a postoji, priznaju u kompaniji, ali Hernadi će i dalje upravljati tvrtkom.

'MOL-ova upravljačka struktura može se nositi sa svim pitanjima u ovoj izazovnoj situaciji', kaže Gyoengyi Janky iz MOL-ove službe za odnose s medijima.

'Za g. Hernadija osobno bit će nezgodno što neće moći putovati u inozemstvo dok se ovaj pravni slučaj ne riješi u našu korist', dodaje glasnogovornica MOL-a, 'i možda će poremetiti neke protokolarne obveze, ali neće ugroziti njegovu sposobnost da upravlja grupom kao predsjednik uprave i glavni izvršni direktor', dodaje.

Hrvatski ministar pravosuđa Orsat Miljenić nije htio komentirati odluku mađarskog suda da odbije izručiti Hernadija, kao ni hrvatsko državno odvjetništvo. (Hina)