Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema sukoba država

Leko u Budimpešti: Slučaj Ina-MOL je poslovni spor

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko sastao se u Budimpešti sa svojim mađarskim kolegom Laszlom Koeverom te je kazao da on ne misli da je slučaj Ina-MOL sukob institucija dviju država, nego poslobni spor.

Spor između Hrvatske i Mađarske oko slučaja Ina-MOL nije sukob između institucija dviju država, već je riječ o poslovnom sporu koji bi se trebao riješiti tako da sva tijela odrade svoj dio posla, rekao je u utorak u Budimpešti predsjednik Hrvatskog sabora Josip Leko nakon bilateralnog sastanka s mađarskim kolegom Laszlom Koeverom.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Napetost oko Hernadija VIDEO Pogledajte što je premijer Milanović odgovorio Viktoru Orbanu Slika nije dostupna Pitali smo stručnjake Evo koji su argumenti Mađarske za odbijanje izručenja Hernadija

Leko i Koever razgovarali su na rubu 6. konferencije predsjednika parlamenata zemalja jugoistočne Europe koja se održava u mađarskom parlamentu.

>> MOL: Hernadi ne može iz Mađarske, ali vodit će MOL

'Moram naglasiti da je kolega Koever sadašnje probleme u odnosima s Hrvatskom kvalificirao kao probleme institucionalne naravi', rekao je Leko za Hinu, govoreći o sporu Ina-MOL između Zagreba i Budimpešte.

'Ja mislim da nema problema institucionalne naravi u odnosima nego je potrebno da sva tijela, svi organi rade svoj posao u skladu s važećim standardima', rekao je Leko dodajući da za 'problem Ine smatra da je riječ o poslovnom odnosu vlasnika dionica'.

Odgovarajući na novinarsko pitanje znači li ocjena predsjednika mađarskog parlamenta da je Budimpešta spremna spor pokušati riješiti na višoj razini, Leko je kazao da 'ne bi htio špekulirati'.

'Vjerojatno je mislio na razlike u pogledima nekih državnih institucija. Ja mislim da ne postoje razlike, nego da postoji potreba da se u nekim konkretnim razgovorima dođe do ocjene da svaka institucija mora raditi svoj dio posla', rekao je Leko.

Potvrđeni dobri odnosi Hrvatske i Mađarske

Glavne teme konferencije, koja je okupila najviše dužnosnike parlamenata Hrvatske, BiH, Srbije, Albanije, Crne Gore, Makedonije, Kosova te Mađarske, su 'EU integracije - rezultati i težnje', te 'Suradnja u području sigurnosti na zapadnom Balkanu: doprinos europskoj stabilnosti'.

Leko je rekao kako su na sastanku s Koeverom potvrđeni dobri odnosi Hrvatske i Mađarske te je istaknuto da je u oba parlamenta u proceduri inicijativa da se 1. svibnja, dan rođenja Nikole Šubića Zrinskog, proglasi Danom mađarsko-hrvatskog prijateljstva. Koever je izrazio želju da mađarski parlament prihvati tu inicijativu u ovom sazivu, prije izbora u travnju 2014. te da se prije toga riješe aktualni problemi između dviju država.

Predsjednik Sabora ocijenio je da je današnja konferencija 'vrlo kvalitetno doprinijela pogledima kako pristupiti procesima pridruživanja Europskoj uniji zemalja jugoistočne Europe'.

Otvorena vrata EU presudna za stabilnost

'Svi se slažu da je vrlo važno, čak presudno za mir i stabilnost EU, da zemlje Balkana imaju otvorena vrata za ulazak u EU. Naravno, individualno, kako koja zemlja bude spremna i sposobna izgrađivati društvo i državu u skladu s kriterijima EU-a', rekao je Leko.

'Na tom putu Hrvatska im stoji na raspolaganju, da im ponudi svoja iskustva, znanja, sposobnosti i vještine pregovaranja', rekao je Leko.

Leko se na marginama skupa u Budimpešti sastao i s predsjednikom parlamenta Albanije Ilirom Metom i potpredsjednikom crnogorske skupštine Brankom Radulovićem, s kojima je razgovarao o unapređenju bilateralnih odnosa.

Na sastanku s Metom istaknuto je kako dvije zemlje imaju odlične političke odnose te zajedničke gospodarske interese, poput izgradnje Trans-jadranskog plinovoda (TAP), Jadransko-jonskog plinovoda (IAP) te Jadransko-jonske autoceste.

Radulović se na sastanku zanimao može li spor oko Prevlake usporiti Crnu Goru na putu prema EU, a Leko je ponovio da Hrvatska neće koristiti bilateralna pitanja kako bi blokirala susjede na europskom putu. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene