Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pale teške riječi

Oštra reakcija Milanovića na izbor Turudića: "Ovo je najopasiji nasrtaj na neovisne institucije. To ne smije proći"

Predsjednik Zoran Milanović reagirao je na odluku Vlade da za glavnog državnog odvjetnika predloži Ivana Turudića.

Predsjednik Zoran Milanović reagirao je na predloženo imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, što je nazvao najopasnijim nasrtajem Andreja Plenkovića na neovisne institucije.

"Budući da je Vlada RH predložila Hrvatskom saboru da za glavnog državnog odvjetnika izabere suca Visokog kaznenog suda Ivana Turudića, obistinila su se strahovanja da se izborom novog glavnog državnog odvjetnika zapravo i DORH namjerava staviti pod potpunu političku kontrolu aktualne vlasti, odnosno Andreja Plenkovića", stoji u priopćenju predsjednika Milanovića.

"Suprotno ustavnom određenju uloge DORH-a kao samostalnog i neovisnog pravosudnog tijela, imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika značit će političko porobljavanje DORH-a s ciljem instrumentalizacije te institucije u korist aktualne vlasti, a na štetu zakonitosti, pravde i pravednosti", dodao je.

Pročitajte i ovo Ilustracija U Slavoniji Ptičja gripa potvrđena na farmi purana: Ministarstvo najavilo usmrćivanje

Također je ustvrdio da Turudić ne zadovoljava ni minimalne kriterije koji se u demokratskom društvu podrazumijevaju prilikom izbora na dužnost glavnog državnog odvjetnika.

"Ivan Turudić nije politički neovisan, nije etičan, a nema ni profesionalni ugled nužan za obavljanje dužnosti glavnog državnog odvjetnika. Baš suprotno, jedini je od svih sudaca u Hrvatskoj koji javno i nedvosmisleno deklarira svoju bliskost i privrženost HDZ-u. A to ga u startu kompromitira i baca debelu sumnju u njegovu samostalnost, a time i sumnju u neovisnost DORH-a. Riječ je o sucu koji je zbog svojih suspektnih veza i povezanosti s osobama iz kriminalnog miljea već trebao biti udaljen iz sudačke profesije, a ne predložen na čelo institucije kojoj je prioritet borba protiv korupcije i kriminala", napomenuo je predsjednik.

"Andrej Plenković, sada je sigurno, ne želi samostalan i neovisan DORH, ne želi pokretanje istraga i progon kriminala i korupcije. Baš suprotno, namjerava spriječiti svaku istragu protiv političke klike kojom je usko okružen i povezan. Izmjenom Kaznenog zakona, kojom se želi spriječiti otkrivanje sadržaja izvidne ili dokazne radnje, Andrej Plenković je samo pripremao pravni teren za dovođenje Ivana Turudića u DORH. Lex AP-om mu je dao odriješene ruke da može zastrašivati novinare i progoniti sve koji pokušaju otkriti istinu o pogodovanju, korupciji i kriminalu Plenkovića i suradnika. Ivan Turudić na čelu DORH-a i Lex AP zajedno zlokobni su Plenkovićev paket koji poklanja Hrvatskoj uoči parlamentarnih izbora s ciljem da spriječi i zaustavi svaku istragu koja može ugroziti njegove osobe i političke interese", smatra Milanović.

Pročitajte i ovo Ivan Turudić "HDZ-ov čovjek" Burna rekacija oporbe nakon Vladina prijedloga: "Ako on postane glavni državni odvjetnik, više ne možemo ništa očekivati"

Istaknuo je i da ovo nije prvi pokušaj porobljavanja institucija.

"Andrej Plenković je na žalost uspješan u toj raboti štetnoj za Hrvatsku. Isto je pokušao učiniti planiranim ustavnim udarom na Vojnu sigurnosno obavještajnu agenciju lani, kada je mimo Ustava i zakona i zaobilazeći Predsjednika Republike namjeravao podvrgnuti VSOA-u isključivo svojoj volji, ali je u tome spriječen. Predloženo imenovanje Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika bez sumnje je najopasniji Plenkovićev nasrtaj na neovisne institucije na valu njegovog ovladavanja državom. Nasrtaj koji ne smije proći. Građani Hrvatske to moraju znati, a svi koji sudjeluju kao suučesnici u tome morat će preuzeti odgovornost za trajnu štetu koju će ovo imenovanje nanijeti Hrvatskoj", zaključio je hrvatski predsjednik.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene