Predsjednik Zoran Milanović i Borut Pahor u Ljubljani i Zagrebu u ponedjeljak su otkrili dva spomenika - Ljudevitu Gaju i Francu Prešernu.


Predsjednik Zoran Milanović i njegov slovenski kolega Borut Pahor u ponedjeljak su u Ljubljani otkrili spomenik Ljudevitu Gaju.

Vezani članci Predsjednik Zoran Milanović komentirao poskupljenje francuskih Rafalea Milanović komentirao poskupljenje Rafalea i dolazak helikoptera za koje nemamo hangare: "Oni ne mogu stajati u bakinoj smočnici" Zoran Milanović Milanović o popisivanju ''hrvatskih izdajnika'': ''A tko si ti, majke ti tvoje, bivša komunjaro? To su veće budale nego one prije pet godina''

Nakon toga su na zagrebačkom Bundeku otkrili i spomenik Francu Prešernu. Svečanosti je nazočio i gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević. ''Ovo je veliki dan za Hrvatsku i Sloveniju i jačanje međusobnih odnosa. Zato danas u ovoj zelenoj aleji pridružujemo spomenik velikog Franca Prešerna'', rekao je u prigodnom govoru gradonačelnik.

Govor je održao i predsjednik Zoran Milanović, koji je rekao da je ovo lijep dan. ''Hrvatsko-slovenski odnosi su sve ljepša i ljepša priča'', kazao je u kratkom govoru.

Borut Pahor je rekao da danas nije uobičajen dan te da je poseban za Hrvatsku i Sloveniju. ''To se ne događa svakog dana, svake godine. Današnji dan je praznik dobrog prijateljstva'', kaže slovenski predsjednik.

Bista Ljudevita Gaja

Svečano su jutros u Ljubljani Milanović i Pahor otkrili spomen-bistu hrvatskog preporoditelja Ljudevita Gaja. Inicijativu za postavljanje spomenika povijesnoj ličnosti koja simbolizira dugotrajne veze dvaju naroda stigla je od hrvatskih društava u Sloveniji, a podržale su je gradske vlasti Ljubljane. Bista, rad akademskog kipara Marjana Mirta, postavljena je u ljubljanskim Sjevernom parku, među drugim svjetskim književnicima. ''Ovo je divna gesta kojom slavimo suradnju, suživot i dobrosusjedstvo'', kazao je Pahor.

Predsjednik Milanović kazao je da Hrvatska nema boljeg susjeda od Slovenije. "Bio bih sretan kad bismo i s ostalim susjedima imali takve odnose kao sa Slovenijom", kazao je.

Dodao je da su dvije države manje-više riješile sva pitanja, a za Gaja je kazao da simbolizira sve ono europsko u Hrvatskoj.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju