Rano jutros u promet je puštena dionica autoceste A11 Zagreb - Sisak između Buševca i Lekenika, ukupne duljine 11,2 kilometara.


Predsjednik Vlade Zoran Milanović otvorio je dionicu autoceste Zagreb-Sisak od Buševca do Lekenika, dugu 11,2 kilometra, i prvoj desetorici vozača uručio ENC pakete. 

Grčić: Ne odustajemo od 'modela B' monetizacije autocesta

Vezani članci Premijer Andrej Plenković i predsjednik Zoran Milanović Povijest sukoba premijera i predsjednika: Od "majke lekarke" do afere Janaf i svakodnevnih prepirki Zoran Milanović Milanović vratio Plenkoviću za "šmrkavca", priznao da polemika s premijerom gubi smisao i najavio njezin kraj: "Nadam se da je to moj zadnji zapis ove sitne knjige"

Taj dio nastavlja se na poddionicu Velika Gorica-jug - Buševec, koja je izgrađena 2009. godine. Gradnja nove dionice započeta je 2010. godine, s ukupnom investicijom od 700 milijuna kuna bez PDV-a. Završetkom njezine izgradnje u prometu su 22 od ukupno 48 kilometara autoceste Zagreb-Sisak.

Cestarina na novoj dionici je devet kuna.

Na upit novinara kako to da se predomislio u odnosu na prijašnje najave da neće "rezati vrpce", Milanović je kazao da je riječ 'o realnom otvaranju bez poziranja'. Najavio je da će dio autoceste Zagreb-Sisak na zagrebačkom području kod Jakuševca biti otvoren u rujnu te naglasio da će se tada od Siska do Zagreba putovati 35 minuta, uz znatno sigurniju vožnju.

"Unatoč skromnom prometu na autocestama u Hrvatskoj i njihovoj skupoći, one su naše i one vrijede", rekao je premijer.

Najavio je da Vlada nastavlja s "planom B" za monetizaciju duga autocesta, odnosno inicijalnom javnom ponudom dionica HAC-a ONC. Taj je plan umjereniji, ali isto dobar, istaknuo je, te podsjetio da je i u prvoj varijanti bilo predviđeno sudjelovanje hrvatskih mirovinskih fondova.

Jučer je Ustavni sud utvrdio da referendumsko pitanje o potrebi da se zatraži raspisivanje referenduma o monetizaciji autocesta nije u skladu s Ustavom te da nije dopušteno raspisivanje referenduma.

Milanović je jutros istaknuo kako je bitno da građani ne plaćaju kamate na skupe kredite za gradnju autocesta, nego da taj novac ide za ceste, željeznice i drugu infrastrukturu.

Upitan smatra li da su zadnje dvije odluke Ustavnog suda, o referendumima protiv outsourcinga i monetizacije imale bizaran tajming, odgovorio je da najnoviju odluku nije pročitao, a tajming nije htio komentirati. Dodao je tek da su skoro svi argumenti Vlade prihvaćeni i razotkrivena manipulativnost referendumskog pitanja.

"Sad je valjda svima jasno da nikome nije palo na pamet bilo što rasprodati i raskućiti, nego samo malo podebljati hrvatski novčanik i da novac umjesto plaćanja kamate uzmemo sebi", kaže Milanović.

Na pitanje kad se očekuje nastavak gradnje autoceste prema Sisku, rekao je da je Sisku potrebno toliko drugih stvari, osim autoceste, kao što su spas rafinerije i radnih mjesta te da se Vlada koncentrirala na njih.

Upitan hoće li ipak otići na sastanak kod predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, odgovorio je da je on inicirao dva sastanka s obzirom, kako je rekao, da se to predsjednica nije sjetila napraviti, i to tamo gdje Vlada i predsjednica imaju zajedničku, odnosno predsjednica ima nekakvu nadležnost. To su Vijeće za obranu i Vijeće za nacionalnu sigurnost, kaže Milanović.

"Očekivao sam da se predsjednica prvo toga sjeti. Nije, pa sam se sjetio ja, i to smo dobro pripremili i odradili, a dalje Vlada i Sabor normalno funkcioniraju", rekao je te dodao kako se nada da će se s predsjednicom sresti na komemoraciji u Jasenovcu.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook