Predsjednički kandidat Zoran Milanović rekao je u ponedjeljak da predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović hrvatskim građanima prodaje ''fake'' (engl. lažnjake), dok je za povećanje ovlasti predsjednika, za što se zalaže protukandidat Miroslav Škoro, rekao da je put u tiraniju.

Galerija


Milanović se osvrnuo na druge predsjedničke kandidate i proslavu u Kninu nakon što je u ponedjeljak u povodu obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja položio vijence na Mirogoju.

Na upit novinara za govor predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović u Kninu kojem je govoreći o obrani Hrvatske u ratu istaknula kako ju je grizla savjest i kako "bi najradije uhvatila pušku i otišla na bojište" Milanović je ustvrdio da je to "fake i prevara".

"U Sanaderovu kabinetu, u škuribandi na Zrinjevcu? To je 'fake', hrvatskim ljudima se prodaje 'fake' i prijevara već 20 godina i vrijeme je da ponovno to prekinemo", ustvrdio je Milanović.

Ni on nije bio s puškom u ruci

Dodao je da on također nije bio s puškom u ruci, ali da nema obraza prema onima koji su nosili puške govoriti takve stvari 25 godina kasnije.

Milanović je ponovio je da na Sinjskoj alki nije bio zbog obiteljskih razloga, a za nedolazak u Knin kazao da je time želio poslati političku poruku. "Knin je jedno od mjesta na koje se može otići, ali nipošto nije Berlin i nipošto nije bio pravi centar pobune, ni financijski, ni idejni, ni materijalni ni ljudski, nego je to bio Beograd. Kninu svaka čast ali Hrvatska je i izvan Knina. Davati prevelik značaj obilježavanju u Kninu znači davati prevelik značaj takozvanoj Republici Srpskoj Krajini", ocijenio je.

Svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti u Kninu (Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL) Predsjednica na obljetnici Oluje objavila kandidaturu: ''I idućih 5 godina ću se viđati ovdje s vama kao predsjednica''

Predrag Fred Matić (Foto: Igor Kralj/PIXSELL) Žestoko po predsjednici: ''Najaviti kandidaturu na današnji dan je degutantno. Ona je kraljice patetike''

Dodao je kako je Oluja počela dan ranije i da su najveće borbe bile na Vještić gori, Dinari, Petrinji i Banovini i da je tamo poginulo najviše ljudi.

Za predsjedničkog kandidata Miroslava Škoru kazao je da ga nikada nije spomenuo nijednom riječju na facebooku već da je pisao o ljudima koji su preko HDZ-a ostvarili sve materijalno u životu. "On nije moj protukanditat, on je samo još jedan kandidat HDZ-a", kazao je Milanović.

Politici se vratio iz ljubavi i strasti

Istaknuo je i kako se on odlučio vratiti u politiku jer ima ljubav i strast prema tome, te kako nikada nije radio s državnim tvrtkama, za Zagrebački holding, ZAMP za razliku od nekih, aludirajući na Škoru. "Ja sam svoje usluge morao prodavati u Sečuanu, Hananu i Hunanu, kod Kineza. Nemam potrebe postati doktor znanosti u 55. ili 60. godini i predavati kao asistent na Sveučilištu u Koprivnici", kazao je Milanović ponovno aludirajući na Škoru.

O povećanju ovlasti predsjednika, što traži Škoro, kazao je da je to put u tiraniju. "Ja sam za to da se po kući hrvatske demokracije ne prčka, tu je namještaj raspoređen", izjavio je. Milanović drži da predsjednik ne treba imati prevelike ovlasti, ali da mora biti neovisan, posebice od tuđeg novca, a u povećanju ovlasti predsjednika vidi želju "da se uzme novac i trguje uslugama".

Put u tiraniju

"Hrvatice i Hrvati, to je put u tiraniju i tome se treba suprotstaviti", naglasio je. "Moja kampanja je borba protiv lopovluka, protiv sustava u kojem ljudi koji se trude ne mogu uspjeti", zaključio je i dodao da je njegovo opredjeljenje liberalna demokracija.

Nakon polaganja vijenca kod Središnjega križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja iz Domovinskoga rata i paljenja svijeće na grobu generala Petra Stipetića Milanović je istaknuo da je akcijom Oluja oslobođena Hrvatska, spriječen genocid u Bihaću i spriječeno da Hrvatska postane novi Cipar.

"Svima onima koji su sudjelovali s puškom u ruci vječna slava a onima koji su poginuli vječno sjećanje", kazao je. Zoran Milanović kasnije je vijenac položio i na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve iz Domovinskoga rata na Krematoriju. (Hina)