Zadnji dan škole - 3
Zadnji dan škole - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Profesorske i nastavničke plaće ove su godine prošle kroz dva povećanja osnovice te su im tako narasle za 800 do 900 kuna. Ministarstvo znanosti i obrazovanja otkriva koliki su iznos stoga primili u listopadu.


Kolike su plaće nastavnika u školstvu, a kolike u visokom obrazovanju? Tijekom protekle godine prošle su kroz dva povećanja osnovice i tako se povećale za 800 do 900 kuna. U listopadu je prosječna plaća zaposlenih u prosvjeti iznosila od 9000 do 12.000 kuna neto.

Ilustracija Važna novost u isplati plaće: Ukida se stara obveza

Plaće zaposlenika u školama ovise o osnovici i dodacima - dodatku za prekovremeni rad, dodatku za rad u smjenama, za rad u posebnim uvjetima rada, ali ne i naknadi za prijevoz, prenosi Srednja.hr.

Zadnji dan škole - 3 Zadnji dan škole - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Učitelji u srednjim školama zarađuju oko 9 i pol tisuća kuna neto, dok najviše novca, oko 12.000 kuna, zarade učitelji u najvišem zvanju izvrsnog savjetnika.

Ilustracija Pogledajte koliko iznosi prosječna zagrebačka plaća te za koliko je veća od hrvatskog prosjeka

Povećanja osnovice odvila su se u dva navrata - prvi u travnju kada je osnovica uvećana za 4 posto i drugo od 6 posto u listopadu. 

Kako učiteljske i nastavničke plaće stoje u odnosu na druge zaposlenike hrvatskih tvrtki, vidjet ćemo 20. prosinca, kada će Državni zavod za statistiku objaviti izvješće s prosječnim i medijalnim plaćama svih radnika.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju