Obavijesti Video Pretražite Navigacija
PRIJEDLOG VLADE

Važna novost u isplati plaće: Ukida se stara obveza

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada u konačnom prijedlogu izmjena zakona o porezu na dohodak predlaže da se plaće ne moraju više obvezno isplaćivati na tekući račun.

Državni tajnik u Ministarstvu financija Zdravko Zrinušić podsjetio je u četvrtak na sjednici Vlade da se prema sadašnjim propisima plaće mogu isplaćivati na tekući račun, a svi drugi primici na žiroračun.

Pročitajte i ovo Ilustracija ANALIZA MJESEČNIH PRIMANJA Dok premijer najavljuje plaće od 1600 eura, neki žive lošije nego prije pandemije: "Većina živi ispod granice ljudskog dostojanstva" Ilustracija Nova pravila Velika promjena: Poslodavci će morati navesti iznose plaća u oglasima za posao

Budući da je sustav porezne uprave sada tako povezan da to nije nužno niti potrebno, a i zbog rasterećenja građana i poduzetnika koji sada moraju imati dva ili više računa, predlaže se da se ta obveza ukine odnosno da se isplate mogu raditi na bilo koji račun koji građanin želi, rekao je Zrinušić.

Administrativno rasterećenje obuhvatit će sve porezne obveznike stjecatelje i isplatitelje primitaka, dodao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PUSTI MILIJUNI Državni tajnik otkrio koliko je sumnjivih transakcija blokirao Ured za sprečavanje pranja novca

Vlada je već u prvom čitanju uz ostalo predložila povećanje iznosa primitaka koje neka osoba može ostvariti i smatrati se uzdržavanim članom.

Taj iznos povećao bi se tako da se određuje u visini šesterostrukog iznosa propisanog osnovnog osobnog odbitka, odnosno godišnje 24.000 kuna. Sukladno tome, prilagodio bi se i iznos primitaka učenika i studenata za rad preko učeničkih i studentskih udruga na koje se ne plaća porez na dohodak s 15.000 na 24.000 kuna.

Predloženim izmjenama prvenstveno se želi potaknuti mlade ljude koji nastoje steći radno iskustvo tijekom studija na veći angažman na tržištu rada, i to posebno ljeti u turizmu, kažu u Vladi.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna ZAKONSKE IZMJENE Vlada odustala od priziva savjesti na rad nedjeljom: ''Došlo je do šuma u komunikaciji''

Također, ne bi se oporezivao ni dohodak do 10.000 kuna ostvaren prodajom viška električne energije koju građani proizvedu u iz solarnih panela na kućama i koji kao višak koji im nije potreban šalju u mrežu.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene