Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STRADAO RADNIK

Znate li gdje se u Hrvatskoj nalaze minski sumnjiva područja? Protežu se na više od 170 kilometara četvornih

Aktualno Galerija Razminiranje: Ilustracija - 5 Razminiranje: Ilustracija - 5 Foto: DNEVNIK.hr Razminiranje: Ilustracija - 2 Razminiranje: Ilustracija - 2 Foto: DNEVNIK.hr Razminiranje: Ilustracija - 3 Razminiranje: Ilustracija - 3 Foto: DNEVNIK.hr Razminiranje: Ilustracija - 4 Razminiranje: Ilustracija - 4 Foto: DNEVNIK.hr +1 Razminiranje Galerija 1/6 >>
Ravnateljstvo civilne zaštite priopćilo je da je na području Perušića stroj kojim je upravljao djelatnik tvrtke za razminiranje aktivirao protupješačku minu.

U petak u prijepodnevnim satima na radilištu razminiranja na području Perušića stroj MV-4 aktivirao je protupješačku minu PROM-1, uslijed čega je pomoćni djelatnik, operater stroja, zadobio ozljede donjih ekstremiteta i torza od rasprsnutih krhotina mine, pojasnili su iz Ravnateljstva civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PREVEZEN U BOLNICU Incident u Lici: Prilikom razminiranja eksplodirala protupješačka mina, ozlijeđen operater stroja

Prva pomoć ozlijeđenom radniku pružena je na licu mjesta. Ozljede 47-godišnjeg pirotehničara koje je zadobio u petak od krhotina mine PROM 1 na poslu razminiranja kod Perušića, prekvalificirane su sa prvotnih teških na lakše tjelesne ozljede, doznaje u subotu Hina u Općoj bolnici u Gospiću, gdje je ozlijeđeni na liječenju.

Ravnateljica bolnice Sandra Čubelić rekla je da je pirotehničar zadržan na bolničkom liječenju prvenstveno zbog promatranja, jer su za sada ustanovljene lakše ozljede, bez lomova kostiju ili ozljeda vitalnih organa ili organskih sustava.

Glasnogovornica Policijske uprave Ličko senjske Maje Brozičević rekla je Hini kako je očevidom utvrđeno da su pirotehničara ozlijedile krhotine mine PROM 1. Dodala je da se očevid nije obavio na samom mjestu eksplozije, jer se minski incident dogodio čak 800 metara unutar minski sumnjivog područja, što bi za policijske djelatnike bilo opasno.

Kako izgleda karta mina u Hrvatskoj?

Minski sumnjiva područja protežu se na 171,4 četvorna kilometra. Obuhvaćaju šest županija te 29 gradova i općina. Procjenjuje se da na tom području još uvijek ima više od 13.500 mina te drugih ne-eksplodiranih naprava.

Najviše područja zagađenih minama nalazi se u Ličko-senjskoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji. U velikoj mjeri, riječ je o šumskim područjima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna SJEDNICA ODBORA ZA OBRANU Franko Vidović: Hrvatska bi do 2026. trebala biti slobodna od mina

Hrvatska bi, prema Otavskoj konvenciji, svoj teritorij od mina u potpunosti trebala očistiti do 1. ožujka 2026.

Dnevnik Nove TV pratite svaki dan od 19 sati, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene