Obavijesti Video Pretražite Navigacija
pogađa i žene

Mnogi muškarci zbog ove pojave padaju u depresiju: Znanstvenici na pragu otkrića koje će ih lišiti muka?

Androgena alopecija, odnosno pojačano otpadanje kose problem je s kojim se susreće svaki drugi muškarac, a otpadanje kose nerijetko narušava i mentalno zdravlje. Američki znanstvenici tvrde, korak su bliže lijeku za ćelavost!

Pojačano ispadanje kose najčešće se javlja u odrasloj dobi, a češće je u muškaraca.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dok su istraživali tumore Znanstvenici slučajno došli do otkrića koje bi moglo biti lijek za ćelavost i sijede Slika nije dostupna Prirodno Tražite lijek za ćelavost? Vjerojatno ga pijete svaki dan

"Ona normalno ispada, ali što se tu može, godine nose svoje“, rekao je Jure, a slično razmišlja i Alija koji je našalivši se kazao da pametna kosa napušta ludu glavu.

Kod muškaraca se javlja i depresija

Dora Madirica, specijalistica dermatologije i venerologije kaže da je najčešći oblik ispadanja kose takozvana androgenetska alopecija koja uzrokuje ćelavost, ponekad i trajnu, a pogotovo u starijoj dobi. Dodaje da ona nastaje pod utjecajem genetskih čimbenika, ali i pod utjecajem hormona. "Često viđamo da to kod pacijenata ne predstavlja samo estetski, već i psihički problem. Ponekad se zna javiti i depresija“, ističe.

Ženama ćelavost u muškaraca na predstavlja problem

Dok su jedni prihvatili što sudbina nosi, drugima, pak,  nije svejedno. "Da ikada oćelavim, mislim da bih se bacio u depresiju“, rekao je David, dodavši da se dnevno potroši na njegu svoje kose između 15 i 20 minuta.

Ispadanje kose - 1 Terapija protiv ispadanja kose Foto: DNEVNIK.hr

Ćelavost kod muškarca, ako se pitaju žene, ne predstavlja problem. Pogotovo ako su u pitanju oni poznati, poput Brucea Willisa.

Jana iz Ukrajine kaže da voli ćelave glumce, a Valentina je kazala za Dnevnik Nove TV da nema nikakvih problema s tim što je, primjerice, njezin muž ćelav. "To mi se jako sviđa“, dodala je.

Ispadanje kose - 1 Ispadanje kose - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Danas se raznim terapijama može potaknuti rast kose ili barem usporiti njezin gubitak.

Znanstvenici na pragu lijeka protiv ćelavosti?

Ana Maletić, specijalistica plastične, rekonstrukcijske i estetske kirurgije kaže da uvijek postoji mogućnost presađivanja kose. "Ako se radi o velikom stupnju gubitka kose, uz presađivanje kose u vlasište mi često radimo i presađivanje dlačica s drugih dijelova tijela. Bilo da je to brada, tijelo, stidna regija ili pazuh“. Dodaje da presađena kosa raste zauvijek.

Pročitajte i ovo Bruce Willis - 2 Bravo, heroju! Supruga Brucea Willisa objavila dirljiv video glumca nakon što mu je dijagnosticirana teška bolest

Pročitajte i ovo Mao Sheng Nije mu lako VIDEO Muškarca odbijali na razgovorima za posao, razlog je nevjerojatan

A borbi protiv ćelavosti doprinose i znanstvenici s University of California koji su otkrili da se manipuliranjem proteinom TGF može spriječiti ćelavost ili potaknuti rast dlaka na određenom mjestu.

Tek će buduća testiranja pokazati hoće li njihovo otkriće riješiti muka one koji se bore s ovim problemom, zaključuje reporterka Dnevnika Nove TV Karla Trstenjak.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene