Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VEČERAS U PROVJERENOM

''Sjedila sam na podu i grlila samu sebe. Plakala sam'': Mlade žene progovorile o temi o kojoj se ne priča

Mentalno zdravlje djece
Mentalno zdravlje djece Foto: Provjereno
Depresija, anksioznost, napadi panike - sve su to problemi s kojima se, tvrde stručnjaci, suočava sve veći broj mladih, pa čak i djeca od osam, devet, deset godina. Provjereno donosi priču o onima koji su odlučili progovoriti o temama o kojima se baš ne govori.

UNICEF-ovo izvješće Stanje djece u svijetu za 2021. pokazalo je da gotovo 45 tisuća djece od 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima probleme s mentalnim zdravljem. Zdravstvene ustanove nemaju dovoljno mjesta za mlade koji odluče potražiti pomoć.

Depresija, anksioznost, napadi panike - sve su to problemi s kojima se, tvrde stručnjaci, suočava sve veći broj mladih, pa čak i djeca od osam, devet, deset godina.

''Nama je zapravo svaki slučaj - želja za umrijeti, pokušaj suicida, nekakva ozbiljna depresivna klinička slika'', govori za Provjereno Katarina Dodig Ćurković iz Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju KBC-a Osijek.

Mentalno zdravlje djece Mentalno zdravlje djece (Foto: Provjereno)

Broj pacijenata povećao se za 35 do 40 posto u odnosu na razdoblje prije pandemije. Stručnjaci tvrde da mladi osjećaju da su pod konstantnim pritiskom društva, očekivanja, uspjeha, ali i društvenih mreža.

''Djeca su kao spužve, oni upijaju, pogotovo ako im savjete daju osobe koje su u njihovim nježnim godinama itekako važne - poznati glumci, poznati influenceri, pjevači, znači sve one osobe kojima dijete u tom trenutku vjeruje. I nažalost, vrlo često bude više štete nego koristi'', kaže Dodig Ćurković.

No, dvije mlade žene upravo su društvene mreže odlučile iskoristiti kako bi progovorile o ovoj bolnoj temi, podijelile svoje iskustvo i na taj način možda nekome i pomogle.

Mentalno zdravlje djece Mentalno zdravlje djece (Foto: Provjereno)

''Nisam mogla izaći iz svoje glave, konstantno taj strah. Sjećam se da sam sjedila na podu sobe i grlila sam samu sebe, tješila sam se i plakala sam jer ja sad moram napustit kuću i čula sam zvukove automobila i znam da su i ljudi tamo i nisam mogla", govori Michaela Pintar, koja je na društvenim temama odlučila progovoriti o temama o kojima se baš ne govori.

Anksioznost i, rekla bih, strah od neuspjeha, nekakav grč u želucu gdje stalno čekaš kad će iskočit nešto u čemu nećeš biti dobar'', otvoreno o svojem problemu govori i Eva Bošković.

Zašto je govoriti o mentalnom zdravlju mladih još uvijek tabu, pogledajte u Provjerenom večeras u 22:30 na Novoj TV!

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene