Osim ispitivanja lijekova, u svijetu se počelo ispitivati mogu li psi prepoznati osobu zaraženom Covidom. Znanstvenici u Francuskoj i Britaniji rade brojna testiranja.

Galerija


Francuski tim u jednoj veterinarskoj školi nada se da će psi moći prepoznati oboljele od koronavirusa i to po mirisu znoja. Nakon deset dana vježbe rezultati su jasno pokazali da je to moguće. Profesor Dominique Grandjean kaže da je očigledno kako postoji miris specifičan za Covid 19.

Vezani članci Andreja Ambriović Ristov o godinu dana korone u Hrvatskoj Stručnjakinja o godinu dana korone i onome što nas čeka: "Ako brojke počnu rasti - rast će puno brže. U ovoj fazi najvažnije je ponašanje ljudi" Mislav Bago Ekskluzivno istraživanje: Koliko se građana Hrvatske želi cijepiti protiv korone, što misle o cijepljenju preko reda i kome najviše vjeruju

Psi su dobili uzorak sa znojem oboljelog pacijenta koji su im poslali iz bolnice, dobili su uzorak znoja zdrave osobe i neutralan miris. U većini slučajeva, pas bi uspio prepoznati miris oboljele osobe.

„U psećem nosu postoji nevjerojatan alat za otkrivanje molekula. Ako to usporedite s ljudskim vidom, ako ne nosite naočale kao ja, u mogućnosti ste vidjeti petsto metara daleko, ali za psa to će biti tristo kilometara“, objašnjava Grandjean.

I Britanci rade slična testiranja. Pokaže li se ovo uspješnim, psi bi mogli dočekivati putnike na aerodromima. „Osnovna ideja je da možemo skenirati putnike koji ulaze u našu zemlju i koji bi mogli biti nositelji COVID-a 19, detektirati te ljude i izolirati ih od ostatka zajednice. Mislimo da je ovo vrlo važan projekt“, tvrdi profesor Steve Lindsay.

Jedni treniraju, drugi se uljepšavaju

Nakon karantene svima nam je trebala frizura pa tako i psima. U salonu za pse u Zagrebu radi se po COVID pravilima. Pas se preuzima na ulazu i odmah ide u kadu na dezinficiranje.

„S obzirom da smo trebali zatvoriti klijenti su se javljali da bi na listu čekanja tako da je ona bila podugačka, još uvijek radimo zaostatke iz četvrtog i trećeg mjeseca, a čeka se jedno dva do tri tjedna na termin“, dodaje vlasnica Vesna.

Vlasnici sretni dolaze jer su im se kućni ljubimci već počeli linjati i razvijati specifične mirise pa je bilo krajnje vrijeme za šišanje. A gužva je u salonima za pse po cijelom svijetu. U ovom u Kanadi psi su jedva dočekali i na pedikuru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr