Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Psi različitih života

Jedni treniraju, drugi se uljepšavaju: Ovi kućni ljubimci možda mogu otkriti koronu, no svejedno im treba briga i njega

Psi i koronavirus - 3
Psi i koronavirus - 3 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Psi i koronavirus - 1 Psi i koronavirus - 1 Foto: DNEVNIK.hr Psi i koronavirus - 3 Psi i koronavirus - 3 Foto: DNEVNIK.hr Psi i koronavirus - 2 Psi i koronavirus - 2 Foto: DNEVNIK.hr Psi i koronavirus - 4 Psi i koronavirus - 4 Foto: DNEVNIK.hr +5 Znanstvenici: Psi i koronavirus - 1 Galerija 1/10 >>
Osim ispitivanja lijekova, u svijetu se počelo ispitivati mogu li psi prepoznati osobu zaraženom Covidom. Znanstvenici u Francuskoj i Britaniji rade brojna testiranja.

Francuski tim u jednoj veterinarskoj školi nada se da će psi moći prepoznati oboljele od koronavirusa i to po mirisu znoja. Nakon deset dana vježbe rezultati su jasno pokazali da je to moguće. Profesor Dominique Grandjean kaže da je očigledno kako postoji miris specifičan za Covid 19.

Pročitajte i ovo Ilustracija u tjedan dana Objavljeni novi podaci: Raste broj zaraženih koronavirusom Slika nije dostupna RAZGOVARALI S PRVIM PACIJENTOM Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo

Psi su dobili uzorak sa znojem oboljelog pacijenta koji su im poslali iz bolnice, dobili su uzorak znoja zdrave osobe i neutralan miris. U većini slučajeva, pas bi uspio prepoznati miris oboljele osobe.

„U psećem nosu postoji nevjerojatan alat za otkrivanje molekula. Ako to usporedite s ljudskim vidom, ako ne nosite naočale kao ja, u mogućnosti ste vidjeti petsto metara daleko, ali za psa to će biti tristo kilometara“, objašnjava Grandjean.

I Britanci rade slična testiranja. Pokaže li se ovo uspješnim, psi bi mogli dočekivati putnike na aerodromima. „Osnovna ideja je da možemo skenirati putnike koji ulaze u našu zemlju i koji bi mogli biti nositelji COVID-a 19, detektirati te ljude i izolirati ih od ostatka zajednice. Mislimo da je ovo vrlo važan projekt“, tvrdi profesor Steve Lindsay.

Jedni treniraju, drugi se uljepšavaju

Nakon karantene svima nam je trebala frizura pa tako i psima. U salonu za pse u Zagrebu radi se po COVID pravilima. Pas se preuzima na ulazu i odmah ide u kadu na dezinficiranje.

„S obzirom da smo trebali zatvoriti klijenti su se javljali da bi na listu čekanja tako da je ona bila podugačka, još uvijek radimo zaostatke iz četvrtog i trećeg mjeseca, a čeka se jedno dva do tri tjedna na termin“, dodaje vlasnica Vesna.

Vlasnici sretni dolaze jer su im se kućni ljubimci već počeli linjati i razvijati specifične mirise pa je bilo krajnje vrijeme za šišanje. A gužva je u salonima za pse po cijelom svijetu. U ovom u Kanadi psi su jedva dočekali i na pedikuru.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene