Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Sindikalni čelnici poručuju

'Vlast izvire iz naroda i pripada njemu, a ne bankama'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
I sindikati su se na nekoliko bili u Banskim dvorima. Kao socijalni partneri morati će saslušati premijerkin prijedlog rebalansa, ali očekuju da i ona sasluša njihove.

'Ako je prošle godine u ovo vrijeme uveden harač hrvatskim građanima, ne vidim nikakvog razloga zašto se kratkoročno ne bi uveo porez bankarskom sektoru na njihovu aktivu', ističe predsjednik HUS-a Ozren Matijašević. Iako je Vlada svoje rekla, poreza biti neće, to je sindikatima još trn u oku. I upravo na njemu inzistiraju kod premijerke.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović Nova objava Milanović se oglasio videoporukom, istaknuo dva problema: "Tome se mora stati na kraj" Ilustracija raste potražnja Trebate gotovinu? Provjerili smo kakve su kamate u bankama, razlike nisu male

>> Nema rezanja plaća, novih poreza, povećanja PDV-a...

'Banke su dužne dati doprinos ovoj zemlji, dužne su dati doprinos zbog visokih profita i dobiti koje ostvaruju', smatra i Vilim Ribić, Pet milijardi kuna zarade u godinu dana Ribiću su dovoljan argument. Mogućnost da banke porez prebace na leđa građana kroz veće kamate smatra izgovorom kojim je u obranu banaka stao i guverner HNB-a. 'Rohatinski, taj vrlo uman čovjek, mora naći tehnike i mehanizme kako će to spriječiti', ističe Ribić.

Osim poreza na banke, sindikati inzistiraju na porezu na kapitalnu dobit, imovinu bogatih, većim stopama na visoke dohotke te porezom na nasljeđivanje bogatih sa stopom od čak 77 posto od vrijednosti. 'Jer nam se bahato pokazuju vikendice, dvorci, avioni, luksuzne jahte i u takvim okolnostima red bi bio da pokušamo izvući zemlju iz krize na način da se uzme od onih koji imaju', kaže Matijašević. 'Znali smo da je pohlepa loša po moral, a sada znamo da je i loša po gospodarstvo', zaključio je Ribić.

Citirajući Roosevelta tako su razradili plan udara na bogate. Po uzoru na Mađarsku i Veliku Britaniju. Izbora nema, poručuju - po Ustavu RH vlast izvire iz naroda i pripada narodu, a ne bankama. Aludirajući pritom da je pet onih, koji kroje sudbinu Hrvatske u stranom vlasništvu, a kad je riječ o glomaznom državnom i javnom sektoru, svoj doprinos ne žele dati. Pa na spomen rezanja plaća i dalje prijete štrajkom.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene