Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Sutra će izvijestiti javnost'

Nema rezanja plaća, novih poreza, povećanja PDV-a...

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nakon sastanka vladajuće koalicije čini se da od dramatičnih poteza u vezi rebalansa proračuna neće biti ništa.

Nakon gotovo tri i pol sata u Banskim dvorima završen je sastanak vladajuće koalicije o rebalansu proračuna, a po izjavama nekih sudionika, premijerka Jadranka Kosor o pojedinostima bi trebala izvijestiti javnost sutra nakon razgovora s predsjednikom Ivom Josipovićem.

Pročitajte i ovo Andrej Plenković i Peđa Grbin Iz minute u minutu Domovinski pokret slikao se ispod velikog križa i oglasio o SDSS-u, a Grbin poručio da Plenković treba psihijatra Slika nije dostupna Što će na kraju biti? U Vladi traje sastanak koalicije o rebalansu proračuna

>> Kosor o povećanju PDV-a: Očito se radi o nekim probnim balonima

U 15,30 sati iz dvora su počeli izlaziti članovi koalicije, no većina nije željela govoriti o pojedinostima sastanka, a predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac rekao je kako će premijerka sutra, nakon razgovora s predsjednikom Josipovićem, izvijestiti javnost o rebalansu.

>> 'Ne daj bože da Kosor uvede porez na banke'

Ukoliko neće biti osigurana sredstva za plaće i mirovine, onda će o tome biti provedena posebna rasprava, rekao je Friščić Na pitanje je li postignut dogovor, kratko je odgovorio da je načelni dogovor postignut o okvirnim elementima rebalansa te je ponovio da će javnost o detaljima biti izviještena sutra. Na novinarsko pitanje o stajalištu SDSS-a o stavkama rebalansa, Pupovac je rekao da će 'svoj konačni stav izreći na sjednici sabora'. Kako doznajemo, neće biti novih poreza poput oporezivanja banaka, niti povećanja PDV. Josip Friščić na pitanje novinara rekao je da rezanja plaća neće biti. 'Neće biti rezanja plaća ni mirovina ni povećanja PDV-a, najvjerojatnije ni oporezivanja banaka, barem ne kod ovog rebalansa', rekao je Friščić.

Upitan a što će biti u rebalansu proračuna, odgovorio je kako su Vlada, odnosno ministarstva 'uspjela na svojim pozicijama osigurati funkcioniranje, uz smanjenje od preko 1,5 milijardu kuna'. 'Mislim da je to vrlo značajno i dobro. Jednako tako kroz ovaj proračun će se osigurati ono o čemu smo već govorili, a to su izdatci koji su se javili tijekom godine - da se riješi pitanje, odnosno pomoć onima koji su stradali od elementarnih nepogoda, i da se sve što je ugovoreno, zaključeno kroz sporazum s nekim udrugama također proračunski riješi', rekao je novinarima Friščić, koji je posljednji izašao iz zgrade Vlade nakon današnje sastanka vladajuće koalicije. Naglasio je kako su danas 'puno razgovarali' o plaćama i mirovinama.

'Ako se kroz proračun i to uspije osigurati, a mislim da hoće, mi to podržavamo. Vjerujem da će tada i razgovori s partnerima, sa sindikatima, biti puno lakši i jednostavniji', rekao je. Dodao je, na pitanje novinara, da ukoliko neće biti osigurana sredstva za plaće i mirovine, da će onda o tome biti 'posebna rasprava'. 'Za sada je to to. Sutra očekujemo da Vlada utvrdi prijedlog, a onda ćemo mi kroz saborsku raspravu iznijeti svoja razmišljanja', kazao je Friščić. Izvijestio je također kako se o prodaji udjela u državnim tvrtkama nije razgovaralo, te dodao da ne bi imao ništa protiv ako se povećaju trošarine na duhanske proizvode.

Na novinarsko pitanje nije li ušteda od 1,5 milijardu kuna 'samo kozmetika', Friščić je odgovorio kako su, kada se radi o kozmetici, kriteriji različiti. 'Nekome je puno za kozmetiku dati 20 kuna, a neki kažu da ispod 500 kuna nema prave kozmetike', rekao je. Upitan koliki će biti deficit, kazao je kako je to pitanje za potpredsjednika Vlade i ministra financija Ivana Šukera. Potpredsjednik vlade Ivan Šuker također je rekao da će se o pojedinostima znati sutra, a potpredsjednik Hrvatskoga sabora Ivan Jarnjak je rekao da će Sabor o rebalansu proračuna raspravljati u četvrtak. (T.Š./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene