Obavijesti Video Pretražite Navigacija
'Ako izgube na mostu, na ćupriji dobiju'

'Evidentno je da će banke i dalje ucjenjivati Hrvatsku'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina izjavio je u ponedjeljak kako dobar dio reakcija na Vladin prijedlog o konverziji kredita u švicarskim francima opterećen politikom, kako će prijedlog pomoći dijelu građana, a da će se vidjeti hoće li se njegove posljedice prevaliti na sve druge građane, ocijenivši pritom da je jasno da će banke koristiti i ucjenjivati Republiku Hrvatsku.

"Dobar dio tih reakcija i sam prijedlog pada u izborno vrijeme, tako da je dobar dio reakcija opterećen politikom", rekao je Komadina odgovarajući na redovnoj konferenciji za novinare na novinarsko pitanje kako komentira Vladin prijedlog o konverziji kredita u švicarskim francima u eure, kao i o reakcije na taj prijedlog.

Pročitajte i ovo Zlatko Komadina, župan O vrućoj situaciji Komadina: "Ne do Bog da im pada na pamet poništavati izbore. Na stolu je i da Milanović nije kandidat za premijera" Zvonimir Mršić, Zoran Milanović Greška Milanovićev bliski kolega: ''Je li sada svima jasno?''

Istaknuo je da je uvijek bio pobornik toga da se ne dopuste ekstraprofiti i da se uvedu porezi na njih, a da banke prednjače u tom dijelu. "Naravno da je bilo vremena i vremena da se te stvari učine, je li ovo najbolji prijedlog, iskreno ću reći, nisam ga razmatrao detaljno, niti ga imam, radi se o tome da će svakako pomoći jednim građanima, a hoće li će se posljedice toga prijedloga prevaliti na sve druge građane, to ćemo vidjeti."

"Da će banke koristiti i ucjenjivati Republiku Hrvatsku, to je već evidentno, kao i da imaju mogućnosti da 'ako na mostu izgube, na ćupriji dobiju", rekao je župan Komadina i nastavio da su to nažalost problemi zaduženih država.

SPORAZUM OKO SUZBIJANJA SIROMAŠTVA Doznajte tko će, kako i kada dobiti vaučere

Kada ste gospodar svoje gospodarske situacije, tada diktirate bankama, kada ste dužni bankama tada banke diktiraju vama, rekao je Komadina. Smatra da su "to neke okolnosti između kojih treba naći optimalno rješenje za dužnike u švicarskim francima, ali ne samo za njih, nego i za obrtnike i firme koje su dizale kredite u švicarskim francima."

"Mislim da je svijest o tome da treba zapravo one koji žive od naših građana i gospodarstva učiniti takvima da shvaćaju socijalnu situaciju u Hrvatskoj, mislim da te napore treba činiti", zaključio je.

Na novinarsku tvrdnju kako se "vidi" da će HDZ graditi nastavak autoceste prema Žutoj lokvi, Komadina je rekao da "neće HDZ nego porezni obveznici Hrvatske, ili ju neće graditi."

Rekao je da svi kucaju na otvorena vrata, što se njega tiče, da povezanost županije prema istoku i zapadu nije najsjajnija i da svakako treba nastaviti raditi projekte. Dodao je da modela ima, da je klasično državno financiranje, skoro pa nemoguće, ali i da je to uvijek pitanje političke odluke, "ako ste dužni 100, hoćete li biti dužni još, 102."

Komadina je ocijenio da, strogo gledajući ekonomsku opravdanost te ceste, pogotovu prema istoku, ona nema potpunu opravdanost u smislu pokrivanja prometom, ali i da većina hrvatskih cesta to nema, osim primjerice autoceste Rijeka – Zagreb. Napomenuo je da bi radi turizma trebalo povećati prometnu propusnu moć u županiji i ukazao da je Istarski ipsilon od Pazina do Matulja opasna cesta, s obzirom da nema druge tunelske cijevi i prometne trake. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene