Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kandidat za novog hrvatskog ministra kulture Zlatko Hasanbegović izjavio je kako će prioritet hrvatske vlade predvođene Tihomirom Oreškovićem biti ekonomska konsolidacija države kao preduvjet reforme na svim ostalim poljima, objavio je u petak sarajevski "Dnevni avaz".


U kratkoj izjavi za ovaj list Zlatko Hasanbegović je kazao i kako Bosna i Hercegovina za Hrvatsku predstavlja najvažniju zemlju regije pa će nova vlada na nju obratiti posebnu pozornost.

"Ali ključno je pitanje konsolidacije i stvaranja nove nacionalne paradigme kojom će se nova Hrvatska konačno rasteretiti duhova prošlosti i uspostaviti jedan novi nacionalni obrazac koji će integrirati cijelu naciju i prekinuti ideološke sukobe", kazao je Hasanbegović koji je konstatirao kako nema ničega neobičnoga u činjenici da je on kao Bošnjak dospio do pozicije hrvatskog ministra kulture s obzirom na tradiciju tog naroda u Hrvatskoj.

Komentirajući položaj Bošnjaka u Hrvatskoj on je ocijenio kako je status svih nacionalnih manjina u zemlji "solidno riješen" te kako se na postojećim temeljima može raditi da bi on bio još bolji.

Kazao je kako će nova vlada težiti boljem odnosu sa susjedima pa tako i sa Srbijom dodajući kako je napotrebno medijski napuhana tema o naoružavanju.

"BiH je za Hrvatsku najvažnija zemlja u regiji i nastavit ćemo s razvijanjem odnosa i apsolutno je podržavati. Strateški je važno za Hrvatsku da BiH postane članica Europske unije i u tom smislu smo podrška", kazao je Hasanbegović.

Tko je Zlatko Hasanbegović, novi ministar kulture?

Vezani članci Cijepljenje, ilustracija Saborski zastupnici potkošulje će pokazivati u ponedjeljak: Poznato koliko ih se prijavilo za cijepljenje Slika nije dostupna Milanović: 'Ostavljam bolju i slobodniju Hrvatsku'

Kandidat za novog ministra kulture Zlatko Hasanbegović na tu dužnost dolazi iz Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" gdje je zaposlen kao znanstveni suradnik.

Hasanbegović je rođen 1973. u Zagrebu. Povijest je diplomirao na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu gdje je zatim i magistrirao te doktorirao. Radi kao znanstveni suradnik Instituta društvenih znanosti "Ivo Pilar" u Zagrebu, glavni je urednik časopisa Pilar te predsjednik Nadzornog odbora Počasnoga blajburškog voda i suradnik različitih inicijativa za utvrđivanje žrtava poratnoga komunističkog terora, posebice među muslimanima u Bosni i Hercegovini. Hasanbegović je i član Izvršnog odbora Medžlisa Islamske zajednice Zagreb.