Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi (Foto: PIXSELL) - 2
Ivan Vilibor Sinčić i Vladimira Palfi (Foto: PIXSELL) - 2 Foto: Pixsell

Nakon što je Branimir Bunjac najavio da izlazi iz Živoga zida, oglasio se Živi zid. Istražili smo koji su mogući scenariji za zamjenu Bunjca u zastupničkoj klupi.


"U ovom času postajem neovisni zastupnik. Na redu je Vladimira Palfi, ona je i onako priredila aktivaciju madata'', rekao je Branimir Bunjac novinarima u Saboru.

Vezani članci Branimir Bunajc i Vladimira Palfi (Foto: Luka Stanzl/PIXSELL) Vladimira Palfi aktivirala mandat, ali u Sabor neće ići. Otkriveno tko će u saborskim klupama zamijeniti Ivana Vilibora Sinčića Kongres Živog zida (Foto: Marko Prpic/PIXSELL) Javne svađe, nazivanje jedni drugih dječurlijom: U posljednjih pet godina, rad Živog zida poprimio je elemente prave sapunice

Objasnio je da će najvjerojatnije Vladimira Palfi aktivirati svoj saborski mandat, čime on više neće biti saborski zastupnik, i da se u tom slučaju vraća na svoje prijašnje radno mjesto. Ponovio je da je njezin zahtjev za aktivacijom saborskog mandata već napisan i da ga samo treba uručiti.

Oglasio se Živi zid.

''S tiskovne konferencije gospodina Bunjca izašla je netočna informacija kako je kolegica Vladimira Palfi tražila aktivaciju svog mandata u Hrvatskom saboru što se lako može provjeriti s nadležnim tijelima Sabora.

Nitko nije još tražio aktivaciju mandata, ali zbog nastalih okolnosti kolegica Palfi će to učiniti sljedeći tjedan, a u Sabor će ići netko treći sa liste", priopćila je stranka.

Kako mogu poslati zamjenu za Bunjca?

Prema Zakonu o izborima zastupnika u Hrvatski sabor, zastupnik ima pravo samo jedanput staviti mandat u mirovanje. Vladimira Palfi, koja je osvojila mandat, to je učinila prije konstituiranja Sabora i odmah ju je zamijenio Branimir Bunjac.

Da bi sada njegov mandat završio, on mora podnijeti ostavku i tada Živi zid može, kako i sami kažu, poslati u Sabor nekog trećeg s liste.

Međutim, ne podnese li Bunjac ostavku, a Palfi doista ne želi u Sabor, ostavku će morati podnijeti ona. Ako sad zatraži aktivaciju mandata, neće ga više moći zamrznuti. Opcija joj je ostavka što znači da do kraja mandata ne bi mogla konzumirati zastupnička prava. A ona ih navodno ni ne želi. Tko to više može pratit?