Obavijesti Video Pretražite Navigacija
RASPAD ŽIVOG ZIDA

Pogledajte kako je Ivan Pernar u 15 minuta promijenio mišljenje o tome kamo će nakon izlaska iz Živog zida

Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr)
Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Ivan Pernar (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Živi zid raspada se pred očima javnosti. Ivan Pernar kazao je kako on i Branimir Bunjac izlaze iz stranke.

Nakon dramatičnih zbivanja u Živom zidu Ivan Pernar sazvao je presicu. Kazao je kako je Vladimira Palfi rekla da želi biti samo kućanica, da je ne zanima visoka politika i da ne želi ići u Sabor. "Znao sam da je to laž. Ona nastavlja vladati Živim zidom. Lagala je i njega, zna ona o čemu ga je lagala", kazao je Pernar.

"Rekao sam joj da mora izaći iz Glavnog odbora, ali između kolege Bunjca i mene i kompletnog članstva, moj kolega Sinčić donio je odluku koju sam očekivao."

Kazao je kako je na jednom ranijem sastanku Sinčić rekao: "Vi znate da između žene i stranke ja moram odabrati Vladimiru". Dodao je je kako je Sinčić takvim odlukama  zapečatio sudbinu Živog zida i svoju vlastitu.

Najavio je da će osnovati novu stranku s kolegama i nastaviti političku borbu. "Volim Vladimiru, volim njega, ali ovo više nije pitanje emocionalnog odnosa. Pukla je ljubav", kazao je Pernar. Naveo je i kako je Vladimira Palfi više puta lagala, a na pitanje o čemu, rekao je da su primjeri laži ona da ne želi ići u Sabor, da želi biti samo kućanica, a "lagala je i o onome o čemu svi vi znate, ali ja sad ne želim to spominjati".

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Uvod u raskol" Pernar: "Prepustio sam mjesto predsjednika stranke Ivanu Viliboru Sinčiću, iako to nije godilo mom egu"

Pročitajte i ovo Vladimira Palfi (Foto: Dnevnik.hr) popucao živi zid Vladimira Palfi za Dnevnik Nove TV: "Osjećam se tužno i razočarano. Danas mi je najgori dan u životu. Mislim da je predsjedniku stranke još gore."

"S današnjim danom izlazim iz Živog zida", rekao je Pernar. Bunjac će, kaže on, također izaći iz stranke. "U teoriji još samo Sinčić može dati ostavku, ali čak je i to vrijeme isteklo. Da sad ponudi ostavku, to bi bili potezi očajnika i gubitnika."

Ponovio je nekoliko puta kako nije istina da su se posvađali radi mandata i novca. Upitan o stranci Abeceda demokracije, kazao je kako mu je čelnik te stranke kazao da su mu vrata uvijek otvorena. "Rekao je da želi da ja budem predsjednik, može se i ime promijeniti, a novac od mandata da je moj. Igrom slučaja, spletom povijesnih okolnosti, ispada da je ta odluka bila ispravna. Novac od tog mandata ići će meni kao saborskom zastupniku, a neće ići na upravljanje Vladimiri Palfi", rekao je Pernar, unatoč tome što je na početku presice kazao da će osnovati novu stranku.

"Mogao bih u teoriji osnovati 134. stranku, ali jasno vam je svima da je suludo osnivati novu stranku ako je moguće da postojeća stranka promijeni ime i nastavi s radom", rekao je Pernar.

Podsjetimo, Pernar se na konstituirajućoj sjednici Sabora izjasnio kao član Abecede demokracije. Kako je tada ustvrdio, učinio je to iz revolta jer je Ministarstvo uprave po njegovom tumačenju odugovlačilo odobrenje osnutka stranke Jedina opcija, koju su članovi Živog zida pokušali osnovati prije konstituiranja Sabora kako proračunski novac za zastupnike ne bi dospio u ruke frakcije koja se bori za prevlast u stranci.

Neko je vrijeme bio član obje stranke, no u siječnju 2019. na zahtjev Sinčiča izašao je iz Abecede demokracije. Stranci je po zakonu ostao novac za zastupnika, iako je na parlamentarnim izborima dobila - 26 glasova.

"Priča o tome da će biti unutarstranački izbori u Živom zidu je laž. Od nje će proizići sve ostale laži, a one su da vladavina Vladimire Palfi ima legitimitet. Nikakvih unutarstranačkih izbora neće biti, jer na njima Vladimira Palfi neće biti izabrana", kazao je on.

Poručio je članovima Živog zida da ako žele nastaviti biti u stranci koju vodi jedna osoba, to je njihov odabir. "Moja je sudbina u rukama hrvatskog naroda." Ponovio je na kraju kako nije dobro lagati, i priznao da nije dobro ni pokrivati laži. "Bitna je jedna šira slika."

Kazao je kako bi mu bilo prihvatljivo da je Sinčić imao podršku članstva, ali "jedna žena... jedina žena Ivana Vilibora Sinčića... Ona nema legitimitet".

Nakon presice na Facebooku je objavio: "Zahvaljujem se svim kolegama koji su mi bili podrška, onima koji ostaju pod diktaturom Vladimire Palfi želim svu sreću.

Spreman sam za nove borbe i utakmice, uskoro će biti formirana nova stranka, bit će objavljena pristupnica i nastavljamo s borbom protiv sustava na svim razinama. Sreća u nesreći je da će mi ostati novac od mog mandata i da ću moći zaposlit ljude iz video produkcije koji također bježe iz Živog zida zbog jedne osobe koja još uvijek ne želi priznati poraz. Zahvala svima koji se žele zajedno boriti!"

Oglasio se Sinčić

Šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić kazao je ranije danas nakon isteka ultimatuma koji je jučer dao Pernar: "S obzirom na veliku količinu informacija koje se u kratkom vremenu pojavljuju u medijima i na količinu emocija, kao najodgovornija osoba u stranci imam obvezu prema biračima, javnosti i članovima postupati zrelo i trezveno, kao odgovoran čovjek i odgovoran političar.

Sljedećih 6 dana inzistirat ću na seriji sastanaka sa kolegama na svim razinama u stranci te do završetka tih sastanaka neću donijeti niti jednu stranačku odluku.

Kriza u stranci rješava se dijalogom, a ne ultimatumima".

Ubrzo potom Pernar je na Facebooku napisao: "U 11 sati na konferenciji za medije izlazim iz Živog zida, kao i kolega Bunjac. Kolega Sinčić donio je konačnu odluku koja je bila i očekivana, po još jedan put stao je na stranu svoje supruge. Interes stranke, volja članstva i mišljenje javnosti nažalost mu je nebitno.

Što se tiče dijaloga kojeg sada zagovara i on sam zna da ga već godinama nema i to zbog osobe čija ostavka se danas traži".

Niz objava i prepucavanja

Nakon potresa u toj stranci ovih dana, Pernar se danas počeo već od ranog jutra oglašavati o zbivanjima.

Na Facebooku je napisao: "Između raskola i raspada stranke s jedne strane i izlaska njegove žene iz Glavnog odbora, Sinčić se izabrati raskol i raspad stranke, daj Bože da ne bude tako, ali pribojavam se da će napraviti upravo takav izbor. Neki se pitaju zašto sam dao rok do 10 sati, odgovor je u tome što je to već odavno trebalo napraviti, ova situacija traje već godinama i više se čekati ne može, ne može cijela stranka biti njen taoc".

Nešto kasnije dodao je: "Ne može strankom upravljati osoba koju ne podržava članstvo niti birači, Vladimira Palfi nema legitimitet i oko toga se vrti cijela rasprava. Takav način vladanja strankom u kojem sve konce vuče osoba koju osim muža i par ljudi koje je zaposlila u stranci ili postavila na neke pozicije, nitko drugi ne podržava, nije normalan, prirodan, razuman, održiv a samim time niti prihvatljiv". 

Noćas je pak na svom drugom Facebook profilu objavio: "Jedino pitanje sada jest čiji interes je Sinčiću bitniji, njegove žene i njega osobno ili cjelokupne stranke, odnosno hoće li strankom i dalje vladati Vladimira.

Taj gordijski čvor mora se rasplesti i Sinčić sada ima priliku napraviti odluku koja će ući u povijest. Ovisno o toj odluci, jasna je i sudbina stranke. Ukoliko Vladimira odluči odbiti dati ostavku na mjesto u Glavnom odboru, jasno je da kolega Bunjac i ja izlazimo iz stranke, a Sinčić time ostaje njen jedini zastupnik u Saboru.

Društvo bi mu doduše mogla praviti Vladimira nakon što Bunjcu uzme mandat.

Pozivam članove da djeluju na Sinčića da donese razumnu odluku iako sumnjam da je to u stanju iz razloga koji su svima vama već odavno znani". 

Pernar je jučer kasno navečer dao ultimatum potpredsjednici stranke Vladimiri Palfi - ako do 10 sati ne da ostavku, iz stranke odlaze on i suspendirani Branimir Bunjac.

"Upravo sam razgovarao s Vladimirom Palfi i Ivanom Sinčićem, rekao sam joj da je nakon sve štete koju je napravila ostavka u Glavnom odboru stranke jedini moralni čin koji u ovom trenutku može učiniti", napisao je na Facebooku Pernar.

Dramatična zbivanja

Bunjac i Pernar jučer su optužili Palfi da provodi samovolju u stranci te da je ona uzrok novonastale krize u Živom zidu.

"Rekao sam joj da ima vremena do sutra u 10 sati i da u 11 sati sutra ujutro u Saboru radimo presicu za novinare, ovisno o njenoj odluci zavisi hoćemo li kolega Bunjac i ja ostati u Živom zidu", poručio je Pernar. 

U toj je stranci došlo do previranja zbog nemogućnosti dogovora tko će biti stranački zastupnik u Europarlamentu. Zastupnik Branimir Bunjac, koji se protivi da nositelj liste Tihomir Lukanić bude europarlamentarni zastupnik, u utorak je suspenidiran jer se, izvijestio je Sinčić, nije držao predizborne strategije i dogovora da nitko od saborskih zastupnika ne ide u Europski parlament.

Pročitajte i ovo Vladimira Palfi (Foto: Patrik Macek/PIXSELL Biografija Vladimire Palfi Žena koju optužuju da iz sjene upravlja Živim zidom

Pročitajte i ovo Branimir Bunjac (Foto: Dnevnik.hr) "Fotelje, novac i moć" Bunjac odgovorio Palfi: "Žalosno je gledati kraljicu Živoga zida kako javno laže"

Jučer je Pernar izjavio da će napustiti Živi zid ako iz njega bude isključen Bunjac, a predsjednik Živog zida Ivan Vilibor Sinčić prozvao je svoje dosadašnje najbliže suradnike Bunjca i Pernara za koristoljublje i častohljeplje.

Najavio je da zbog toga nema druge opcije nego ići u raščišćavanje situacije unutarstranačkim izborima na kojima će članstvo odlučiti želi li da Živi zid bude "stranka uhljeba i oportunista" ili da bude "čista i zdrava".

Potpredsjednica stranke Vladimira Palfi, koju su Bunjac i Pernar prozvali za samovolju, u srijedu je izrazila uvjerenost da sukobi u stranci i međusobne optužbe ne znače kraj Živoga zida. Odbacila je i prigovore da je ona odlučivala o izbornoj listi Živog zida na nedavnim izborima za Europski parlament.

"Nakon izbora Bunjac je rekao da želi u Europski parlament", rekla je Palfi.

S obzirom da je Branimir Bunjac njezina zamjena u Hrvatskom saboru, ako on ode u Europski parlament, ona bi trebala aktivirati svoj zastupnički mandat u Saboru što, kako je ustvrdila, nikako ne želi jer smatra da je pogubno da dvoje supružnika sjedi zajedno u Saboru.

Odbacila je i Bunjčeve optužbe da je ona javno objavila video snimke njegova sukoba s Dominikom Vuletićem te smatra da ju je Bunjac jučer optužio "u afektu", kao i da je Pernarova reakcija bila "u afektu". (D.B./Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene