Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Mještani Oklaja u drniškom zaleđu ne mire se s pravilnikom kojeg hrvatskoj vladi preporuča Europska unija. Europski kriteriji zaobišli su tradicionalnu obradu zemlje, podjelu rada i prihoda od poljoprivrede. Sva djedovina i plodna zemlja koju su imali otišla je na natječaj i dodijeljena novom vlasniku. Ogorčenje naroda sve više podsjeća na seljačku bunu.


Ono što je za Ministarstvo poljoprivrede uvođenje europskih pravila za mještane Oklaja je otimačina. Vile i motike u rukama do jučer su ih činile zemljoradnicima. Danas ih čine pobunjenicima. Trideset hektara površine sa desetak tisuća stabala badema do domovinskog je rata služilo tvornici slatkiša. Dvadesetak zainteresiranih obitelji ostalo je bez zemlje. Sve je pripalo jednom čovjeku.

Vezani članci Angelo Mattich Načelnik Višnjana "koji radi na razvoju vlastite obitelji" u kameru priznaje da krši zakon, općina kupuje njegove monografije: "Rekao mi je da jede sedam puta na dan" Slika nije dostupna Zbog povećane lučke i boravišne naknade negoduju brodari

'Dosta je ljudi bilo zainteresirano da se ta zemlja podijeli, a ne da pripadne jednom čovjeku. To bi bilo najpoštenije', smatra jedan od mještana.

Iz Oklaja salve uvreda i na vlastitu općinu. Ogorčenje i prijetnje da će porušiti sve oko sebe. Općinari se pravdaju kako su postupili prema naputcima ministarstva. Zalagali su se kažu za svoje ljude, međutim kontra zakona, nisu smjeli. 'Ministarstvo je našu ponudu odbilo jer nije u skladu sa zakonom. Kažu da nismo u sustavu pdv-a', objašnjava općinski vijećnik Rajko Žulj. Međutim u Oklaju ne prihvaćaju ni općinu ni državu ni europske kriterije.

Pobjednik natječaja još uvijek ne prilazi zemljištu. Pazi da ne susretne nikog od bijesnih suseljana. Čeka da se situacija smiri i planira sadnju jednog od najvećih hrvatskih vinograda. No dok njegovi susjedi otvoreno prijete naoružani oštrim poljoprivrednim alatom, ova zemlja neće uskoro dati ploda.