Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Milanović: "Ovo je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati!"

Ili to ili će dijeliti hranu

Neretvanski poljoprivrednici u velikom su problemu: "Izaći ćemo na cestu ako budemo prisiljeni"

Jure Kapović i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr)
Jure Kapović i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Uvoz uništava poljoprivredu u Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Uvoz uništava poljoprivredu u Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Jure Kapović, poljoprivrednik (Foto: Dnevnik.hr) Jure Kapović, poljoprivrednik (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Jure Kapović i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Jure Kapović i Paula Klaić Saulačić (Foto: Dnevnik.hr) Foto: DNEVNIK.hr Uvoz uništava poljoprivredu u Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Uvoz uništava poljoprivredu u Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +1 Uvoz uništava poljoprivredu u Neretvi (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Galerija 1/6 >>
Neretvanski poljoprivrednici u velikom su problemu jer njihovi proizvodi zbog velikog uvoza ne dolaze do kupaca. Čini se da im Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi nije pomogao. Taj je zakon, podsjećamo, trebao spriječiti da se na policama trgovina nađu proizvodi kojima je cijena niža od nabavne.

U Neretvi se bere dinja koja je ove godine dobro rodila, ali još nemaju kupaca. Uvoz iz Albanije, Crne Gore, ali i zemalja Europske unije doveo je do toga da neretvanski poljoprivrednici još ne znaju otkupnu cijenu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Veliki interes Tko će preuzeti velike poljoprivredne kompanije u Hrvatskoj? Oglasila se Fortenova Goran Zdunić Pitanje koje se nameće Može li se Hrvatska okrenuti proizvodnji i sama sebe prehraniti? Stručnjak pojašnjava na čemu treba poraditi: "Dalmacija ima izuzetne uvjete"

"Cijena bi trebala biti oko četiri kune da bih mogao vratiti ulog, platiti, da mogu uložiti u drugu kulturu", rekao je poljoprivrednik Ivan Prović. "Nema šanse da ćemo postići tu cijenu", odgovorio je na potpitanje.

Nije problem samo dinja. Naime, rajčice i tikvice iz Neretve također su u blokadi, a strahuje se da bi isto moglo biti i s lubenicama. Iz Neretve apel i prema velikim domaćim trgovačkim i hotelskim lancima da kupuju domaće. Spremni su i na prosvjede i blokade cesta.

"Izaći ćemo na cestu ako budemo prisiljeni. Moramo izaći na cestu ako se pokaže da nemamo izgleda na prodaju. Ili to ili ćemo dijeliti robu narodu kako ne bi propala. Bolje da narod jede nego da mi uništavamo hranu", rekao je tijekom razgovara uživo u Dnevniku Nove TV poljoprivrednik Jure Kapović.

"Sve je moguće. Nadamo se da ih neće biti, očekujemo snažan angažman od lokalne samouprave, preko županije sve do samog ministarstva kako bismo našli put do krajnjeg potrošača", rekao je poljoprivrednik Željko Bijeliš.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražili da provjere prodaju li se dinje, ali i ostalo voće i povrće, ispod nabavne cijene. Ne riješi li se problem žurno, umjesto zarade, neretvanski poljoprivrednici zbrajat će minuse.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene