Neretvanski poljoprivrednici u velikom su problemu jer njihovi proizvodi zbog velikog uvoza ne dolaze do kupaca. Čini se da im Zakon o nepoštenoj trgovačkoj praksi nije pomogao. Taj je zakon, podsjećamo, trebao spriječiti da se na policama trgovina nađu proizvodi kojima je cijena niža od nabavne.

Galerija


U Neretvi se bere dinja koja je ove godine dobro rodila, ali još nemaju kupaca. Uvoz iz Albanije, Crne Gore, ali i zemalja Europske unije doveo je do toga da neretvanski poljoprivrednici još ne znaju otkupnu cijenu.

Vezani članci Ivo Matičević nakon hodanja od Metkovića do Zagreba sastao se s budućim ministrom zdravstva Budući ministar Vili Beroš primio Ivu Matičevića, koji je hodao 14 dana tražeći bolju zdravstvenu zaštitu u dolini Neretve Zašto je uvozna lubenica jeftinija od domaće? (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Kako protiv uvoznih lubenica? Proizvođači u Slavoniji idu zajedno na tržište, a na jugu za udruženja ne žele ni čuti

"Cijena bi trebala biti oko četiri kune da bih mogao vratiti ulog, platiti, da mogu uložiti u drugu kulturu", rekao je poljoprivrednik Ivan Prović. "Nema šanse da ćemo postići tu cijenu", odgovorio je na potpitanje.

Nije problem samo dinja. Naime, rajčice i tikvice iz Neretve također su u blokadi, a strahuje se da bi isto moglo biti i s lubenicama. Iz Neretve apel i prema velikim domaćim trgovačkim i hotelskim lancima da kupuju domaće. Spremni su i na prosvjede i blokade cesta.

"Izaći ćemo na cestu ako budemo prisiljeni. Moramo izaći na cestu ako se pokaže da nemamo izgleda na prodaju. Ili to ili ćemo dijeliti robu narodu kako ne bi propala. Bolje da narod jede nego da mi uništavamo hranu", rekao je tijekom razgovara uživo u Dnevniku Nove TV poljoprivrednik Jure Kapović.

"Sve je moguće. Nadamo se da ih neće biti, očekujemo snažan angažman od lokalne samouprave, preko županije sve do samog ministarstva kako bismo našli put do krajnjeg potrošača", rekao je poljoprivrednik Željko Bijeliš.

Iz Ministarstva poljoprivrede poručuju da su od Agencije za zaštitu tržišnog natjecanja zatražili da provjere prodaju li se dinje, ali i ostalo voće i povrće, ispod nabavne cijene. Ne riješi li se problem žurno, umjesto zarade, neretvanski poljoprivrednici zbrajat će minuse.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr.