Svinjsko meso, čokolada, kruh i pecivo - to su prehrambeni proizvodi koje najčešće uvozimo, iako ih možemo i sami proizvesti. Više od 300 izlagača kupce nastoji uvjeriti zašto kupiti domaće.


Da bismo mogli i bez tolikog uvoza - pokazali su proizvođači na akciji Hrvatske gospodarske komore 'Kupujmo hrvatsko'. Njih više od 300 na glavnom zagrebačkom trgu tijekom ova dva dana predstavlja se kupcima.

Vezani članci Svinjsko meso (Dnevnik.hr) Ovo meso Hrvati vole, ali proizvođači od toga nemaju previše koristi: Unazad 11 godina proizvodnja je – prepolovljena Jedna staklenka meda u izvoz, tri i pol u uvoz (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Domaći med sve teže konkurira uvoznom: Teglica kineskog 30, a hrvatskog 60 kuna

Ulaskom u EU na tržište su ušli jeftiniji inozemni proizvodi. Dragica Tomić tako svoj med teško plasira na tržište.

''Jako teško prodajemo, mučimo se po sajmovima i na veliko ne prodajemo jer je niska otkupna cijena, jedino sajmovi koliko nam nose'', rekla je Dragica. Jer ipak ima onih koji daju i koju kunu više za domaću etiketu.

S obzirom na kapacitete, Hrvatska ne proizvodi dovoljno. Pa nam uz izvoz, raste i uvoz. Najviše uvozimo primjerice svinjetinu, čokolade, kruh i pecivo. Sve što možemo i sami proizvesti.

''Naš uvoz je otprilike milijardu i dvjesto milijuna eura, dok je izvoz blizu 800 milijuna eura'', rekao je Zvonimir Savić iz sektora za ekonomske analize u HGK-u.

Izvozi zato Borovo. I to oko 15% proizvodnje. Iako su veliki i oni na sajmu traže nove kupce.

'U zadnjih par godina napravljeni su veliki pomaci, tim više nam je drago biti na ovakvom mjestu kako bi mogli prezentirati nove modele obuće'', rekla je Martina Tomljenović, voditeljica marketinga i sektora istraživanja.

Da bi tako bilo i s drugim proizvodima - u gospodarskoj komori ističu - država treba strategiju. Odrediti što je važno proizvoditi i to onda poticati.

''Država može puno učiniti od javne nabave, sad se mijenja zakon. Puno je administrativnih stvari koji smetaju našim poduzetnicima, koji ih koče'', rekao je Luka Burilović, predsjednik HGK-a.

Ovakve akcije, zato, puno znače. Jer izravan su put do kupaca. Kad bi samo 5% više hrvatskih proizvoda bilo u potrošačkim košaricama građana, to bi hrvatsko gospodarstvo itekako osjetilo.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr