Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prebacivanje loptice na HZZO

Zbog sukoba ministra i struke pacijenti će čekati još duže!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Ministar Rajko Ostojić komentirao je pad broja transplantacija u Hrvatskoj.

Priču o ozbiljnom smanjenju broja presađenih solidnih organa prvi smo objavili. 2012. godine Hrvatska je bila svjetski rekorder, a prema najnovijim podacima, čini se da gubi taj status.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zahvale darivateljima 'Teško je opisati. To je odjedanput sva silina - od radosti, tuge, straha, neizvjesnosti' Slika nije dostupna Transplantacija organa 'Najčešće se radi ili noću ili vikendom ili praznikom'

Na optužbe struke kako je do smanjenja broja solidnih organa, između ostaloga došlo i zbog manjka novca, ministar Rajko Ostojić poručuje.

'Nismo smanjili financiranje transplantacijskog programa, ni za jednu kunu. Dapače, osobno sam sudjelovao tamo '96., '97. kao jedan od začetnika transplantacijskog programa', poručuje ministar zdravlja.

Ostojić: Kreću izmjene o zdravstvenoj zaštiti

No, činjenice govore drugačije. Financiranje je ipak smanjeno. Kako ukupnog transplantacijskog programa, tako i svih pojedinačnih postupaka. Pa se tako primjerice 2009. transplantacija jetre bolnicama plaćala 330 tisuća kuna, a danas 230 tisuća kuna. A to je ukupno 100 tisuća kuna manje.

'To ste u pravu, to se zove DTS, to je dijagnostičko-terapijska skupina koju odlučuje HZZO. Ministarstvo maksimalno poštuje uobičajene kriterije', tvrdi Ostojić.

Liječnici poručuju da ministar lopticu prebacuje na HZZO.

'Ni dan danas HZZO nije izašao iz riznice, dakle, i dan danas je ministar zdravlja Republike Hrvatske nadležan HZZO-u', izjavio je dr. med. Pavo Kostopeč, dopredsjednik Hrvatske udruge bolničkih liječnika te dodaje kako je ministar mogao i morao utjecati da se ne donese takva odluka.

Kažu i kako će zbog sukoba između ministra i struke pacijenti duže nego dosad čekati na presađivanje organa.
 

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene