Obavijesti Video Pretražite Navigacija
U VRHU EUROTRANSPLANTA

Uspjeh Hrvatske o kojem jedna od najrazvijenijih zemalja Europe može samo sanjati

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Broj potencijalnih donora u Njemačkoj godinama opada, no u Hrvatskoj spremnost za doniranje organa - raste. Od toga koristi imaju i pacijenti u Njemačkoj, kaže dr. Nikola Žgrablić, predsjednik Hrvatske donorske mreže (HDM)

Hrvatska je zahvaljujući uspješnosti svog donorskog sustava jedna od zemalja od kojih "profitiraju" pacijenti u drugim zemljama, primjerice u Njemačkoj. U 2017. je tako u njemačke klinike preko Eurotransplanta stiglo oko 200 srca, jetara ili bubrega. Među zemljama iz kojih su stigli organi bila je i Hrvatska.

Pročitajte i ovo Ilustracija Nesreća Užas u Njemačkoj: Autobus se prevrnuo, ozlijeđeno je 27 učenika Slika nije dostupna NIje sve tako loše Bravo Hrvatska: Po ovome smo prvi na svijetu

Svaki dan u Njemačkoj u prosjeku umre troje ljudi samo zbog toga što nisu pravovremeno dobili odgovarajući organ za transplantaciju, piše Deutsche Welle.

Broj potencijalnih donora u Njemačkoj godinama opada, no u Hrvatskoj spremnost za doniranje organa - raste. Od toga koristi imaju i pacijenti u Njemačkoj, kaže dr. Nikola Žgrablić, predsjednik Hrvatske donorske mreže (HDM). "U 2017. godini Hrvatska je imala 132 donora, što je više od 30 donora na milijun stanovnika i dvaput više od prosjeka Eurotransplanta. A transplantirano je 147 bubrega, 112 jetara i 33 srca", rekao je Žgrablić.

Hrvatska je danas po broju donora među najuspješnijim zemljama svijeta i u samom vrhu Eurotransplanta, neprofitne organizacije za doniranje i dodjeljivanje organa za transplantacije u 8 europskih država.

Jedan od temelja uspjeha u Hrvatskoj je zakonska opcija pretpostavljenog pristanka, što znači da je po važećem zakonu svaki građanin kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski i donor organa, osim ako se tome nije usprotivio tijekom života. S druge strane, u Njemačkoj je pak na snazi opcija tzv. informiranog pristanka – svaki građanin stariji od 16 godina mora sam potpisati "pristupnicu", čime postaje potencijalni donor, piše Deutsche Welle.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene