Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Broj potencijalnih donora u Njemačkoj godinama opada, no u Hrvatskoj spremnost za doniranje organa - raste. Od toga koristi imaju i pacijenti u Njemačkoj, kaže dr. Nikola Žgrablić, predsjednik Hrvatske donorske mreže (HDM)


Hrvatska je zahvaljujući uspješnosti svog donorskog sustava jedna od zemalja od kojih "profitiraju" pacijenti u drugim zemljama, primjerice u Njemačkoj. U 2017. je tako u njemačke klinike preko Eurotransplanta stiglo oko 200 srca, jetara ili bubrega. Među zemljama iz kojih su stigli organi bila je i Hrvatska.

Vezani članci Trg svetog Marka, ilustracija KVIZ: Provjerite jeste li ''dotepenec'' i razumijete li ove izraze koji se koriste u Hrvatskoj i okolici Koronavirus, Hrvatska Jedna županija uvodi nove mjere za svadbe i sahrane: U većinu javnih prostora više se neće moći bez maske

Svaki dan u Njemačkoj u prosjeku umre troje ljudi samo zbog toga što nisu pravovremeno dobili odgovarajući organ za transplantaciju, piše Deutsche Welle.

Broj potencijalnih donora u Njemačkoj godinama opada, no u Hrvatskoj spremnost za doniranje organa - raste. Od toga koristi imaju i pacijenti u Njemačkoj, kaže dr. Nikola Žgrablić, predsjednik Hrvatske donorske mreže (HDM). "U 2017. godini Hrvatska je imala 132 donora, što je više od 30 donora na milijun stanovnika i dvaput više od prosjeka Eurotransplanta. A transplantirano je 147 bubrega, 112 jetara i 33 srca", rekao je Žgrablić.

Hrvatska je danas po broju donora među najuspješnijim zemljama svijeta i u samom vrhu Eurotransplanta, neprofitne organizacije za doniranje i dodjeljivanje organa za transplantacije u 8 europskih država.

Jedan od temelja uspjeha u Hrvatskoj je zakonska opcija pretpostavljenog pristanka, što znači da je po važećem zakonu svaki građanin kod kojeg se dokaže moždana smrt automatski i donor organa, osim ako se tome nije usprotivio tijekom života. S druge strane, u Njemačkoj je pak na snazi opcija tzv. informiranog pristanka – svaki građanin stariji od 16 godina mora sam potpisati "pristupnicu", čime postaje potencijalni donor, piše Deutsche Welle.