Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novac za obnovu poljoprivrede

Doznajte kad kreće isplata 150 milijuna kuna za naknadu šteta od požara i tuče

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Požari koji su posljednjih tjedana harali Dalmacijom i tuče koje su pogađale nešto sjeverniji dio zemlje uništili su tisuće hektara poljoprivrednih zemljišta.

Zbog velike materijalne štete nastale uslijed prirodnih nepogoda za nekoliko se dana raspisuje natječaj vrijedan 150 milijuna kuna, za koji je objavljen i pravilnik koji jasno definira što će se sve moći sanirati europskim novcem.

Pročitajte i ovo Edi Delija i Sanja Jurišić Sezona pred vratima Vatrogasci najavljuju prosvjed, ne žele u vatru za 900 eura: "Ovaj put ne odustajemo. Idemo do kraja" Požar kod Šibenika Radi se na dogašavanju Požar kod Šibenika pod kontrolom vatrogasaca: "Izgorjela je površina od oko 450 hektara"

Potpuno uništene vinove loze, masline, voćke, čak i pašnjaci za ovce – posljedice su to tuče koja je prije nekoliko dana pogodila plominski OPG koji smo posjetili.

Vlasnici štetu još uvijek zbrajaju. "To je oko 1.300 panjeva vinove loze, sto-dvjesto maslina, stradali su i pašnjaci, povrće, znači velika je šteta. To je neviđeno za takvo nešto", rekla je Niki Brala iz OPG-a Brala.

Neviđenu štetu za sobom su ostavili i nedavni požari na splitskom području. Za oštećene poljoprivrednike ovaj se tjedan raspisuje europski natječaj za korištenje mjere 5, vrijedan 150 milijuna kuna.

"Što se tiče korištenja programa, nema razlike radi li se o tuči, mrazu ili požaru. Korisnici su poljoprivredna gospodarstva na čijim je površinama proglašena elementarna nepogoda bez obzira koje naravi", rekla je Marija Vučković, državna tajnica ministarstva poljoprivrede.

Na natječaj će se moći prijaviti početkom listopada, a oni koji dokažu da im je uništeno više od 30 posto poljoprivrednog potencijala, moći će dobiti 100-postotni povrat novca.

Evo za što točno: Financirat će se sanacija poljoprivrednog zemljišta, rekonstrukcija i opremanje gospodarskih objekata, popravak ili nabava poljoprivrednih strojeva, nabava osnovnog stada ili jata domaćih životinja, kupnja i sadnja sadnica višegodišnjeg bilja te opći troškovi.

"Budući da je veliki novitet ovog natječaja moguća isplata predujma do 50 posto odobrene potpore, mi očekujemo da će prve isplate biti već početkom 2018.", dodaje Vučković.

"Mi ćemo se prijaviti na to i nadam se da će sve biti u redu što se tiče toga, da ćemo nastaviti dalje s proizvodnjom", rekla je Brala.

Svi koji dobiju novac ovom mjerom programa ruralnog razvoja morat će se baviti poljoprivrednom proizvodnjom idućih 5 godina.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene