Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Granični spor

MVEP: "Slovenska prosvjedna nota dokazuje hrvatsku vlast u spornom području"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenija je u petak Hrvatskoj uputila dvije note vezane uz provedbu arbitraže, objavilo je ministarstvo vanjskih poslova u Ljubljani, pri čemu u jednoj poziva Hrvatsku na dijalog o implementaciji arbitražne presude, a druga je odgovor na hrvatsku notu od četvrtka.

Prvom diplomatskom notom Hrvatska je ponovo pozvana na dijalog o implementaciji arbitražne presude putem formiranja demarkacijskih povjerenstava, dok je u drugoj noti Ljubljana Hrvatskoj izrazila "prosvjed protiv kršenja granične crte na moru".

Pročitajte i ovo Danilo Latin (Foto: Dnevnik.hr) - 3 PRIMJENA ARBITRAŽNE ODLUKE Ribari imaju stopostotnu policijsku zaštitu: "Rekli su nam da možemo ribariti do sredine Savudrijske vale" Ministrica Marija Pejčinović Burić i Mislav Bago 8Foto: Dnevnik.hr) PRIMJENA ARBITRAŽNE ODLUKE Pejčinović Burić otkrila što će poduzeti Hrvatska ako slovenski policajci krenu kontrolirati veći dio Piranskog zaljeva

U noti se upozorava da su slovenska tijela od objave arbitražne presude o granici krajem lipnja do sada zabilježila više od tisuću uplovljavanja hrvatskih brodova do sredine Piranskog zaljeva, što Slovenija tretira kao kršenje međunarodnog prava i arbitražnog rješenja, te hrvatsku stranu poziva da "se kao i Slovenija dosljedno suzdržava od incidenata".

MVEP je diplomatskom notom u četvrtak pozvao Sloveniju da se suzdrži od jednostrane provedbe mjera koje bi imale za cilj pokušaj promjene stanja na terenu, te na konstruktivan dijalog oko rješavanja pitanja granice.

Slovenski mediji najavljuju da će od subote, nakon što su tzv. implementacijski zakoni prethodnih tjedana potvrđeni u slovenskom parlamentu i nakon što je istekao rok za primjenu arbitražne presude primijeniti strožu politiku sankcioniranja hrvatskih ribara koji se u zaljevu prilikom ribolova i dalje budu držali crte sredine kao granice na moru.

Ribari više neće biti samo opominjani, pišu mediji, već će im se izricati novčane kazne.

Hrvatsko ministarstvo: "Slovenci traže sporazum za kojeg već znaju da nam je neprihvatljiv"

Iz hrvatskog ministarstva vanjskih poslova za DNEVNIK.hr detaljnije su pojasnili sadržaj prosvjednih nota.

„Slovenska strana je danas preko Veleposlanstva Republike Slovenije u Zagrebu uputila MVEP-u RH dvije diplomatske note. Jednom je predložila sklapanje sporazuma o provedbi arbitražne odluke za koji je već unaprijed preko medija objavila da zna da Hrvatskoj neće biti prihvatljiv.

Ovime se potvrđuje da je prijedlog protokola, koji je izradila hrvatske strane i predložila slovenskoj, nakon prethodnih konzultacija sa slovenskom stranom, ostaje i dalje jedini konstruktivan i relevantan prijedlog pravnog okvir za nastavak našeg dijaloga oko rješavanja graničnog pitanja između dviju država.

Druga nota je prosvjedna, kojom slovenska strana prigovara vršenju vlasti nadležnih tijela Republike Hrvatske od siječnja 2017. (dakle i prije proglašenja arbitražne odluke), s kojom se Hrvatska, naravno, ne slaže ali koja sama po sebi predstavlja vrijedan dokaz vršenja vlasti Hrvatske na tim područjima, pa bi svaki pokušaj "preuzimanja tog područja" izvan svake sumnje predstavljalo teško kršenje međunarodnog prava od strane Slovenije“, poručuju iz MVEP-a. (Hina/S.Ve)
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene