Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poruka Komore

Nasilni muškarac brutalno nasrnuo na medicinsku sestru, stižu reakcije: "Ovo je nedopustivo. One su prve na liniji napada!"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije je osudila brutalni fizički napad na medicinsku sestru u Splitu.

Hrvatska komora medicinskih sestara (HKMS) najoštrije je osudila brutalni fizički napad na medicinsku sestru i pacijenta koji se u petak dogodio u ambulanti opće medicine u Požeškoj ulici u Splitu. Tada je, naime, nasilni muškarac nasrnuo na nju i opalio joj pljusku.

Pročitajte i ovo Napad rastrojenog muškarca na skupinu mladih u automobilu Zabijao se automobilom VIDEO Obrat u slučaju pomahnitalog nasilnika: Smijenjen šef policijske postaje, disciplinski postupak protiv dvojice policajaca Screenshot Noć užasa u Splitu UZNEMIRUJUĆE Objavljena stravična snimka iz Splita! Muškarac divljački napada mlade, oni vrište: "Vozi, samo bježi, ubit će nas!"

"Ovakvo ponašanje prema medicinskim sestrama je nedopustivo. Verbalno nasilje nad zdravstvenim djelatnicima svakodnevna je, gotovo uobičajena pojava, a već dulje vrijeme osim verbalnih događaju se i fizički napadi na medicinske sestre, medicinske tehničare i drugo zdravstveno osoblje. Medicinske sestre prve su u kontaktu s pacijentima i prve su izložene njihovu nezadovoljstvu, ljutnji i agresiji, što znači da su najčešće prve na liniji napada. Hrvatska komora medicinskih sestara bilo koji oblik nasilja smatra nedopustivim i smatramo nužnim suprotstaviti mu se odgovornim ponašanjem koje podrazumijeva prijavu događaja i sankcioniranje počinitelja", poručila je u priopćenju dipl. ms. Slava Šepec, predsjednica HKMS-a.

Hrvatska komora medicinskih sestara zatražila je izmjene Kaznenog zakona tako da se napad na medicinske sestre i sve druge zdravstvene djelatnike tretira kao napad na službenu osobu, odnosno da ih se zaštiti jednakopravno kao i druge službene osobe, navodi se u priopćenju.

HKMS se također, navode, snažno zalaže za "humano, odgovorno, etično i profesionalno obavljanje sestrinske profesije".

"Glavni cilj Hrvatske komore medicinskih sestara je zaštita pacijenata i građana kroz osiguranje kvalitetne, odgovorne i etične zdravstvene njege. S druge strane isto tako se zalaže i za zaštitu dostojanstva i osiguranje uvjeta rada koji će medicinskim sestrama omogućiti skrb o pacijentima na profesionalan način i bez prisile raznim oblicima agresivnih ponašanja. Kako bi se isto ostvarilo, nedopustivo je prepuštanje zahtjeva za sankcioniranje počinitelja samoj medicinskoj sestri koja je nečijim postupanjem dovedena u stanje ugroze i koja najčešće nema znanja niti mogućnosti upuštanja u sudske postupke", stoji u priopćenju.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene