Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Oprez ne škodi

Zbog ebole hrvatski granični prijelazi pod POSEBNIM mjerama opreza!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nezakoniti migranti u Hrvatsku ne dolaze izravno s ugroženih područja, nego se prije nezakonitog ulaska uvijek duže vrijeme zadržavaju u drugim državama, uglavnom u Grčkoj.

Rizik od zaraze virusom ebole u Hrvatskoj i dalje je iznimno nizak i u njoj nije zabilježen niti jedan slučaj zaraze tom bolešću, priopćilo je danas Ravnateljstvo policije navodeći mjere općeg opreza i zaštite od ebole na svim graničnim prijelazima s ciljem zaštite policijskih službenika i građana.

Pročitajte i ovo Ilustracija Pedijatriji na nogama Najveća epidemija posljednjih godina usmrtila četvero dojenčadi: Djeca mlađa od jedne godine najugroženija Slika nije dostupna Svijetu prijeti velika pandemija ''Dogodit će se 100 posto, prije nego što očekujemo. A mi nismo spremni"

Iz Ravnateljstva ističu da se temeljem upute Ministarstva zdravlja od travnja ove godine provode mjere općeg opreza i zaštite od ebole na svim graničnim prijelazima. Sukladno navedenoj uputi, odnosno posebnim propisima, a prema analizi rizika, konkretnoj situaciji i iskazanim simptomima, za policijske i druge službenike preporučeno je korištenje osnovne zaštitne opreme za jednokratnu uporabu, kao što su zaštitne rukavice, zaštitna maska i sično, kojih policijske uprave imaju u dovoljnim količinama, a naložena je i kontinuirana opskrba te briga o ravnomjernom i pravovremenom zaduživanju.

Policijski službenici mogu kontaktirati dežurnog graničnog sanitarnog inspektora ili dežurnog epidemiologa radi konzultiranja oko svakog stanja ili ponašanja stranaca, i izvan njihovog uredovnog radnog vremena.

Iako, podsjeća Ravnateljstvo policije, Hrvatska nema direktnih zrakoplovnih ili pomorskih linija s ugroženim područjima, tijekom granične kontrole provodi se poseban postupak tzv. profiliranja putnika kroz utvrđivanje itinerera svakog putnika i sukladno tome poduzimaju se propisane mjere u skladu sa Zakonom o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.


Preminuo prvi Europljanin zaražen virusom ebole

Nezakoniti migranti u Hrvatsku ne dolaze izravno s ugroženih područja, nego se prije nezakonitog ulaska uvijek duže vrijeme (od nekoliko mjeseci do nekoliko godina) zadržavaju u drugim državama jugoistočne Europe, uglavnom u Grčkoj.

'U Hrvatskoj do sada nije bilo putnika ili osoba koja bi imala simptome ebole. Prihvatni centar za strance Ježevo i Prihvatilišta za tražitelje azila koji su zbog prirode svoga posla najizloženiji, funkcioniraju normalno uz provođenje navedenih standardnih mjera zaštite', ističe se u priopćenju.

Ministarstvo zdravlja i Hrvatski zavod za javno zdravstvo stalno prate razvoj situacije i ovlašteni su donijeti odluku o proglašenju epidemije i konkretnim mjerama. Takva odluka zasad nije donesena, tako da su do tada na snazi opće i standardne mjere zaštite, uz standardnu zaštitnu opremu koja se i inače može koristiti kod razgovora ili kontakta sa nezakonitim migrantima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene