Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Treći po redu Croatia summit, koji se ove godine održavao pod naslovom "sigurnost, razvoj, napredak" i okupio visoke dužnosnike iz 30-ak zemalja Europe i Sjeverne Amerike završio je u subotu poslijepodne u Dubrovniku.


Prisustvovali su mu premijeri Mađarske, Slovačke, Crne Gore, Albanije, Kosova, predsjednik Gruzije, nekoliko ministara vanjskih poslova i visoki predstavnici EU-a i NATO-a.

Vezani članci Opća bolnica Dubrovnik, ilustracija Pogoršanje epidemiološke situacije: Još jedna hrvatska bolnica obustavlja sve operacije koje nisu hitne Slika nije dostupna Croatia summit 2007. o budućnosti jugoistoka Europe

Funkcioniranje EU-a nakon irskog "ne" Lisabonskom ugovoru bila je glavna tema susreta, pri čemu su sudionici istaknuli da daljnje proširenje Unije ne smije biti žrtvom irskog odbijanja tog ključnog dokumenta za institucionalnu reformu 27-članog saveza europskih država.

Europski dužnosnici uvjeravali su Hrvatsku da 28. članicom može postati i ako Lisabonski ugovor ne bude ratificiran u svim parlamentima zemalja članica, pod uvjetom da ispuni sve uvjete za članstvo, osobito reformu pravosuđa, borbu protiv korupcije i restrukturiranje gospodarstva.

S druge strane, premijeri država jugoistočne Europe, uključujući i domaćina skupa premijera Ivu Sanadera, istaknuli su da ih odbijanje ugovora nije obeshrabrilo za nastavak reformi, ali su i upozorili da bi zaustavljanje proširenja "oživjelo" retrogradne snage koje bi regiju mogli vratili u prošlost.

Na marginama dubrovačkog Croatia summita 2008. potpisan je u subotu Ugovor o izradi projektne dokumentacije za dionicu Doli-Osojnik autoceste Zagreb-Split-Dubrovnik, sektor Ploče-Dubrovnik.

Ugovor su potpisali predstavnici Hrvatskih autocesta s čelnicima Instituta građevinarstva Hrvatske i tvrtke Rijekaprojekt, uz prisustvo premijera Ive Sanadera i ministra prometa Božidara Kalmete.

Ugovorena vrijednost radova je 79,5 milijuna kuna, a gradnja se očekuje početkom 2009. godine.

Kako kažu u Hrvatskim autocestama, sklapanje ugovora predstavlja početak aktivnosti na izgradnji autoceste A1 na sektoru Ploče-Dubrovnik.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju