Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nadmetanjem za Alku u Sinju su u nedjelju navečer završile 291. alkarske svečanosti. Ante Poljak slavodobitnik je ovogodišnje Sinjske Alke. Nakon pet godina Alka je ponovno pod pokroviteljstvom predsjednika Republike.


Nakon 43. godine slavodobitnik je pogodio u tri sride i pobijedio s maksimalnih devet bodova. Natjecalo se 17 kopljanika, pred više od 10 tisuća posjetitelja. Poljak je najstariji Alkar.

Vezani članci Tomo Medved (Foto: Davor Puklavec/PIXSELL) Medved: "Srbija se mora suočiti s istinom i svojom ulogom u provedbi velikosrpske ideologije. Na istini možemo graditi buduće odnose" Predsjednik RH Zoran Milanović Milanović u Sinju odgovorio na poruke iz Srbije: "Ovo je naša zemlja i bit će onakva kako se dogovorimo, a dogovaramo se dobro"

Biti alkar znači biti ponosan, hrabar, moralan, a to je san svakog Cetinjanina. Biti pobjednik Sinjske alke znači postati legendom i dio povijesti cetinjskog kraja. 

291. Sinjska alka nakon gotovo 5. godina ponovno je pod pokroviteljstvom predsjednika Hrvatske. Njegov izaslanik general Mladen Kruljac, zajedno s predsjednikom VAD-a i drugim gostima primio je Alkare u Sinjskom domu. 

Predsjednik VAD-a Stipe Jukić službeno je zatražio da se Alka uvrsti na UNESCO listu zaštićenih povijesnih baština.

Više u video prilogu