Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Carev oproštajni govor

Završeni Dani Dioklecijana u Splitu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Tradicionalna konstimirana četvorodnevna glazbeno-zabavna priredba Dani Diklecijana završena je oproštajnim govorom cara Dikolecijana, dužnost kojega je obavljao glumac Čedo Martinić, te bitkom na Rivi za caricu Prisku, koju su omiški gusari bili oteli, ali su je vratili Dikolecijanovim izaslanicima i za uzvrat dobili pun brod vina i loze.

Diklecijan (Čedo Martinić) je u oproštajnom govoru nakon četvorodnevne 'vladavine' Splitom rekao kako je gradeći palaču izgradio sebi grobnicu, a misilo je da je gradio dom. 'Nikad nisam želio da ova palača bude spomenik samo jednom caru i jednom vremenu, jer svi mi u prolaznosti želimo ostaviti nešto za one koji dolaze', kazao je Diklecijan.

Naglasio je kako će sve palače izgubiti smisao ako u njima mladi ne nađu sebe. 'Sada kada odlazim ostavljuam poruku: ne dirajte povist rušeći oko sebe, nego zapisujte povist gradeći oko sebe i u sebi', istaknuo je Diklecijan, pozvavši da 'vrata paleč u Splitu budu otvorena svima ma koje vire bili'.

'Neka uvik bude cvića, glazbe i ležaja za putnika nemjernika i jela i pića da se najedu u ovom gradu kojeg Bogovi čuvaju', rekao je Dioklecijan. Pozvao je nazočne riječima: 'Čuvajte ovaj grad u kojem sam ja do danas bio Bog sada ste Vi'. 'A Bogovi neka čuvaju sirotinju i neka u ovom gradu uvik bude kruva i igara', dodao je Diklecijana na kraju oproštajnonog govora na zatvaranju Dana Dioklecijana.

Dok je on izgovarao oproštajne riječi, omiški gusari su upali na pozornicu i oteli caricu Prisku (modna kreatorica Anamarija Asanović). Nakon toga na splitskoj rivi je uslijedilo najprije slavlje omiških gusara koji su čuvali zarobljenu Prisku pucajući u zrak iz kubura, a zatim je uslijedila bitka za između njih i Diokecijanove vojske. Bitka je zausatvljena dolaskom Dikloecijanovog izaslanika koji je za otkup carice Priske nudio blago, ali su to Omiški gusari odbili.

'Dat ću vam žena kolikogod želite iz našeg harema, ukoliko nam vratite caricu Prisku', reko su Dikolecijanov izaslanik, ali su gusari odbili i tu ponudu. Caricu su napokon vratili Dioklecijanovom izaslaniku da je odvede caru, a za uzvrat su dobili brod pun vina i loze. Na ceremoniji zatvaranja sedmih Dana Diklecijana na Peristilu upriličeno je i drevno mačevanje novoutemeljene splistke udruge 'Diklecijanova legija'.

Udruga 'Civitata Romana' iz Italije je noseći vojničke odore iz Diokelcijanova doba uprizorila borbe gladijatora. Za vrijeme četvorodnevnog trajanja Dana Diokelcijana u Splitu je organiziran niz zabavnih i kulturnih događaja koji su podjsećali na utemeljenje Dioklecijanove palače prije 1700 godina. (Hina)

Pročitajte i ovo Novčanica od 50 eura 50 eura Nasjela na lažne eure: Policija podsjeća kako ih prepoznati Ilustracija ubacili joj "prozirnu kapljicu"? Kruži uznemirujuća snimka o brutalnom silovanju djevojke: "Nađena je u garaži sva krvava, bez gaćica, raščupana..."

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene