Obavijesti Video Pretražite Navigacija
VAŽNA JE PREVENCIJA

Zapovjednik komiškog DVD-a o gašenju vatre na pučinskim otocima: "Gasi se morem ili iz gustirne. Ili tučeš granom..."

Vis razliku od kopna i drugih otoka, Vis više od 15 godina ne pamti velikih požara. Zašto je to tako, više zna reporter Nove TV Dino Goleš, koji se nalazi u Komiži.

Glavni uzrok požara je ljudski faktor, ali puno toga ima i u prevenciji. U Komiži je biti vatrogasac na ponos gotovo kao i biti ribar. O svemu je za Dnevnik Nove TV govorio gost Mile Mardešić, zapovjednik DVD-a Komiža.

"Prevencija je važna. Otok je brdovit i prohodnost protupožarnih puteva je jako bitna. Imamo i kamere koje su postavile Hrvatske šume, imamo upravljanje u operativnoj Sali i nadziremo cijeli otok", rekao je.

Što se tiče opreme, imaju jedno vatrogasno vozilo staro 45 godina koje nazivaju "stara ljepotica" te nešto novih vozila. Treba im još tehnike i opreme za DVD.

DVD Komiža zadužen je i za Biševo, Jabuku i Sv. Andriju.

"Malo je nezgodno, otoci su naseljeni, treba organizirati brze brodove i ljudstvo, ukrcati opremu i gasiti ručno. Nema vode, pa se koriste more i gustirne od lokalnih stanovnika. Ili se bere grana i tučeš granom, kako već ide", opisao je Mardešić kako izgleda gašenje požara na susjednim otočićima.

Istaknuo je kako su velike suše, a požara je puno, baš kao i nepažnje.

Pročitajte i ovo Darko Dukić PRESTANITE PALITI! Na šibenskom području povećan broj požara, sedam milijuna kuna potrošeno je na gašenje: Vatrogasci uputili upozorenje građanima

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna danima se bore s vatrom Pao dubrovački piroman? Priveden 48-godišnjak, sumnja se da je podmetnuo više požara

DVD Komiža 45 godina bio je zadužen za cijeli otok Vis, da bi onda i DVD Vis preuzeo dio odgovornosti.

Društvo ove godine bilježi 70 godina. Nadaju se proslavi, ako ih ne omete COVID ili požar.  

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr

 


 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene