Obavijesti Video Pretražite Navigacija
TRAŽE BENEFICIRANI RADNI STAŽ

FOTO/VIDEO Hitnjaci prosvjedovali na Markovu trgu: "Ovaj put su gadno pogriješili"

Aktualno Galerija Zaposlenici hitne prosvjeduju na Markovom trgu Zaposlenici hitne prosvjeduju na Markovom trgu Foto: Dnevnik.hr Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Foto: Dnevnik.hr Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Foto: Dnevnik.hr Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Foto: Dnevnik.hr +12 Zaposlenici hitne prosvjeduju na Markovom trgu - 1 Galerija 1/17 >>
Zaposlenici hitne medicinske pomoći održali su prosvjed na Markovu trgu. Traže da im se vrati beneficirani radni staž, a prosvjed je podržao i šef Nezavisnih sindikata Krešimir Sever.

Uz pjesmu "Malo nas je, al' nas ima" zaposlenici u službi hitne medicinske pomoći okupili su se na prosvjedu na Markovu trgu. Traže priznavanje beneficiranog radnog staža, a prosvjedom žele ukazati i na ostale nedostatke u sustavu hitne službe.

Organizatori prosvjeda su Inicijativa Hitna 194 uživo i Hrvatski sindikat hitne medicine. Prosvjednike na Markov trg predvode Danijel Šota, Joško Jaman, Nevena Đurović, Tomislav Petrušić, Svjetlana Brenko, Samuel Jelušić.

"Nikada hitnjaci nisu stali ovako javno. Oduzet je radni vijek na ovom mjestu pod blagoslovom tadašnje Vlade", istaknuo je Petrušić.

"Loptaju se s nama jer misle da ćemo se ohladiti. Ovaj put su gadno pogriješili. Hitnjak je važan, odvažan. Da nije takav, sigurno ne bi radio ovaj posao", poručio je Petrušić.

Podršku prosvjednicima dao je i šef Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

"Nešto se mora dogoditi u svemu tome. Mi već godinama sudjelujemo u tim raznim procesima kojima se traži da se ovim ljudima prizna ono što doista rade, da se tim ljudima vrati beneficirani radni staž. Vjerujem da nikome ne treba posebno objašnjavati koliko je njihov rad težak", rekao je Sever.

Oštre riječi za Maju Grbu-Bujević

Jedan od organizatora, Danijel Šota, istaknuo je kako je nekim djelatnicima bilo zabranjeno doći na ovaj prosvjed. Okupljeni djelatnici su pozvali ravnateljicu Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Maju Grbu-Bujević, premijera Andreja Plenkovića te ministra zdravstva Vilija Beroša da ih prime.

Nezadovoljstvo aktualnim stanjem u hitnoj medicini iskazao je i Joško Jaman. Rekao je kako Maja Grba-Bujević ima statističke podatke o pojedinim zavodima, ali i da se oglušuje svih ovih godina. Dodao je kako to odmah mora prestati.

"Grba se već trebala pojaviti ako daje podršku", ustvrdio je Danijel Šota.

Sastanak s Berošem idući tjedan

Sastanak djelatnika hitne medicine s ministrom zdravstva Vilijem Berošem na temu beneficiranog radnog staža održat će se sljedećeg utorka u 9 sati.

Izazvalo je to ljutnju dijela prosvjednikaMarko Vlajnić i Mario Vukomanović tvrde da su organizatori prosvjeda znali za dogovoreni sastanak, ali i da to nisu komunicirali na prosvjedu.

No, Tomislav Petrušić napominje da je to lažna informacija. "Šota je dobio mail Ministarstva tijekom prosvjeda u 13.29, ali ga je vidio tek kasnije", ističe Petrušić.

Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Mail dogovora s Berošem (Foto: Tomislav Petrušić)

Da je taj poziv bio deset dana prije prosvjeda, dodaje Petrušić, svejedno bi ga održali. "Ako bude trebalo, ponovit ćemo prosvjed", zaključio je Petrušić.

Zaposlenici hitne traže beneficirani radni staž Mail dogovora s Berošem (Foto: Tomislav Petrušić)

Osnivanje udruge

Petrušić je za DNEVNIK.hr rekao da sljedeći mjesec kreću s osnivanjem udruge. "Uključit ćemo sve koji su nam pomogli u ovom prosvjedu", kazao je Petrušić.

Podsjetimo, ministar zdravstva Vili Beroš ranije je podržao prosvjed djelatnika hitne.

"Za danas najavljeni protest zaposlenika u službi hitne medicine i njihovi zahtjevi za priznavanjem beneficiranog radnog staža legitiman su i demokratski način izražavanja stajališta i iskazivanje zahtjeva za rješenjem određenih otvorenih pitanja i ja ih s te strane podržavam'', rekao je Beroš u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene