Obavijesti Video Pretražite Navigacija
protiv hidroelektrane

Ličani su digli glas i u Zagrebu: "Kosinj nije na prodaju!"

Aktualno Galerija Kosinj - 1 Kosinj - 1 Foto: DNEVNIK.hr Kosinj - 2 Kosinj - 2 Foto: DNEVNIK.hr Kosinj - 3 Kosinj - 3 Foto: DNEVNIK.hr Kosinj - 4 Kosinj - 4 Foto: DNEVNIK.hr +0 Kosinj - 5 Galerija 1/5 >>
Kosinjani su u Zagrebu prosvjedovali protiv hidroelektrane. Tvrde da je projekt ekološki neprihvatljiv. Pod vodom bi kroz koju godinu trebali završiti i crkva i župni ured, groblja, a mještani triju sela trebaju se iseliti iz svojih kuća. Priča je ovo koja traje pola stoljeća. I kojoj nije kraj, a donosi je Dnevnik Nove TV.

Kosinj nije na prodaju! Ličani su digli glas i u Zagrebu, pred Ministarstvom pravosuđa i uprave. Svi kao jedan - od mještana do župnika, javlja reporterka Dnevnika Nove TV Sanja Jurišić.

"S biskupijom je obavljen samo jedan informativni razgovor, znači na neki način se i nas kao Crkvu dovodi pred gotov čin, kaže kosinjski župnik Pero Juričević.

Tvrde da im država radi iza leđa, a oni neće dopustiti da im se potope sela i da ih se raseli. Jer krajnji je cilj da ove kuće već 2024. prekrije akumulacijsko jezero, za hidroelektranu.

"Lome nas preko koljena, usitnjavaju nas pojedinačno da imamo što više postupaka i sudskih i pravnih", kaže Dragan Prša iz Gornjeg Kosinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Godišnjica smrti Prosvjed uoči početka suđenja za smrt djevojčice: "Centar je ostao kamenog srca, nije reagirao. Ništa se nije promijenilo"

Iz HEP-a koji vodi projekt tvrde da su sa stanovnicima Gornjeg Kosinja, Mlakve i dijela Bakovca sve dogovorili.

"Svi će vlasnici, bez obzira da li kroz sporazumni otkup ili postupak izvlaštenja, biti pravično obeštećeni za sve svoje nekretnine (kuće, gospodarske objekte, zemljište uključivo i poljoprivredne nasade). U svim slučajevima naknada se određuje na temelju neovisne procjene vještaka u skladu sa zakonskim propisima vodeći računa o svim specifičnostima svakog pojedinog slučaja", odgovor je iz HEP-a.

Za one koji nemaju kamo, grade stambenu zgradu u Perušiću. Ličani na tu priču odmahuju rukom.

"To idu ovi koji imaju socijalnu pomoć. Oni se odreknu svog imanja i kuće i doživotno mogu to koristit", kaže Zvonimir Živko iz Bakovca Kosinjskog.

Zvonimir na to ne pristaje. Iako je, kaže, svjestan da je priča s iseljavanjem - gotova priča.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Poslovanje u gubitku FOTO Bivši radnici Holdinga prosvjeduju i traže smjenu Uprave: ''Tomislave, koliko imaš bodova?''

"Ne pita se nas više hoćemo li ili nećemo, nas se jednostavno potapa i gotovo. Sve to na mala vrata, šušu mušu. Nekidan čujem na TV-u, čujem onoga Ćorića, ili kak se već zove, gradi se, Kosinj se gradi", dodaje Živko.

Projekt izgradnje hidroenergetskog sustava Kosinj, odnosno Senj 2, Vlada je označila strateškim investicijskim projektom. Zelena akcija na to je reagirala tužbom.

"Upozoravali smo na ekološku štetnost ovog projekta", rekao je Enes Ćerimagić iz Zelene akcije.

Hidroelektrana bi, kažu iz HEP-a povećala snagu postojećeg sustava, a spriječile bi se, poručuju, i poplave u Kosinjskom polju. Punit će se, dodaju, i općinske blagajne.

Akumulacijsko jezero izbrisat će, kažu Kosinjani, povijest ovoga mjesta. Ekshumaciju groblja zaustavili su sami mještani. Na sebe navalili tužbu. Sudski epilog ta priča još nije dobila. Iako je većina mještana kontra države, ima i onih koji su ZA. Pa će, kaže, radije mijenjati adresu nego jednom godišnje sanirati kuće od poplave.

"Da prestanu te muke i patnje cijeli život, moj djed, i moj otac, poplave, odsječen si od svijeta, na čamcu živiš mjesec dana", kaže Tomislav Mikovčić iz Gornjeg Kosinja.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna traže beneficirani radni staž Djelatnici Hitne službe objavili užasavajuće fotografije s terena: "Ovdje se spašava život"

Tvrdi da više od polovice stanovnika misli isto kao i on, ali se boje Crkve i OPG-ovaca kojima ovakva situacija odgovara.

No, oni danas iz Zagreba poručuju: odustati od svoje djedovine neće. I neće dopustiti da se nakon što se oduzelo dostojanstvo mrtvima, sad to isto pokušava činiti i živima.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.


Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene