DVD Luka (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL)
DVD Luka (Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL) Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL

Glavni direktor HDS ZAMP-a Nenad Marčec reagirao je na vijest o tome da je vatrogasno društvo DVD Luka završilo u stečaju zbog ZAMP-a. Komentar na reakciju dobili smo i u DVD-u Luka.


Prvi čovjek HDS ZAMP-a, tvrdi da ta tvrtka nije pokrenula stečaj nad DVD-om Luka, nego im pomaže riješiti problem.

Vezani članci Brodosplit - 1 DORH potvrdio za Dnevnik Nove TV: Izvidi o kaznenim prijavama oko Brodosplita su u tijeku Stjepan Fiolić i Ivo Sanader Stečaj mesnice HDZ-ovca koji je Sanaderu nosio novac: Pod dug mu prodaju i građevinsko zemljište

DVD Luka je, navodi Marčec, ignoriralo 23 poziva na rješavanje duga. Nakon dviju pravomoćnih presuda u korist HDS ZAMP-a, u studenom prošle godine pokrenuta je ovrha računa DVD-a. Ali ZAMP za stečaj nije znao do nedavno - tvrdi Marčec.

Za pokretanje stečaja su, priopćio je Marčec doznali iz medija, te su kontaktirali DVD i odmah izdali potrebne potvrde da se stečaj što prije zaustavi.

Nakon što smo dobili priopćenje iz ZAMP-a zatražili smo komentar na novi razvoj događaja u DVD-u Luka. Zapovjednik Mijo Mijatović u telefonskom razgovoru za portal DNEVNIK.hr rekao je da je on u četvrtak prvi kontaktirao ZAMP, u nadi da će se učiniti nešto po pitanju rješavanja situacije.

Zamolio ih je da napišu očitovanje o stečaju i pošalju ga na Trgovački sud, ali oni su, rekao je, poslali očitovanje DVD-u.

Mijatović je ponovio da svadbe, zbog kojih je dug i nastao, nikada nije organizirao DVD Luka. Osim toga DVD Luka niti nije u posjedu dvorane, nego mjesni odbor koji, navodi Mijatović, surađuje sa ZAMP-om i plaća račune.

Nakon sastanka vatrogasnog društva koje će se održati u nedjelju navečer, DVD Luka će poslati priopćenje o razvoju događaja.

Priopćenje HDS ZAMP-a kojeg smo dobili u nedjelju poslijepodne prenosimo u cijelosti:

''Zbog netočnih i nepotpunih medijskih objava želimo javnost izvijestiti da HDS ZAMP nije pokrenuo stečaj nad DVD-om Luka već mu, svjestan važnosti uloge DVD-a u svakom mjestu, pomaže riješiti problem. Do njega je došlo radi pravomoćne presude Visokog Trgovačkog Suda u veljači 2014. i 360 dana blokade računa, s tim što je DVD kroz 10 godina, od 2007. do danas, ignoriralo 23 poziva na rješavanje duga.

Dugovi za održane svadbene svečanosti i druge zabave održavane u DVD-u Luka i u njihovoj organizaciji datiraju još iz 2007. godine. Zbog nepodmirivanja autorske naknade za korištenje glazbe u iznosu od oko 7.015 kn i oglušivanja DVD-a na brojne pozive za podmirenjem naknade, HDS ZAMP je, kao krajnju mjeru, 2008. bio prisiljen pokrenuti sudske postupke. Isto se procedura pokreće jednako prema svim dužnicima, kako i nalaže zakon. S vremenom, dug ovog DVD-a je narastao na 18.000 kn (ne 50.000, kako je objavljeno u medijima!) zbog zateznih kamata i sudskih troškova.

Nakon dviju pravomoćnih presuda u korist HDS ZAMPa, pravnim slijedom je, u studenom 2016. pokrenuta ovrha računa DVD-a kojeg je FINA uskoro blokirala. Iako je HDS ZAMP i tijekom sporova a i nakon njih svaka 3 mjeseca pozivao DVD na rješenje problema, odgovorni ljudi DVD-a nisu ga riješili.

Po zakonskoj proceduri, FINA automatski pokreće postupak stečaja nakon blokade računa poslovnog subjekata od 120 dana. To je učinila i u slučaju ovog DVD-a, o čemu nije obavijestila HDS ZAMP niti je to bila dužna. Za sve vrijeme blokade računa, nitko iz DVD-a nije niti pokušao kontaktirati HDS ZAMP i upozoriti da se bliži istek dozvoljenog roka blokade i mogući stečaj.

HDS ZAMP nema mogućnost uvida u trajanje i financijski tijek blokade koju je pokrenula FINA. Da je DVD kao korisnik glazbe u ovom slučaju pokazao volju i želju za rješavanjem dugovanja, dobio bi jednake uvjete i popuste kao i svi korisnici kojima se „skida blokada“ kroz ugovor kao oblik vansudske nagodbe – s uključenim popustima, bez obračuna zakonske zatezne kamate, otplatom u ratama te u konačnici povlačenjem sudskih sporova. Nažalost, to se nije dogodilo zbog neaktivnosti uprave DVD-a.

Kako je DVD godinu dana funkcionirao s blokiranim računom i zašto njegova uprava nije poduzela ništa da to riješi, nažalost ne može odgovoriti HDS ZAMP. Nakon što smo putem medija upoznati s pokretanjem stečaja, u studenom 2017., odmah smo reagirali, naši djelatnici još su jednom kontaktirali DVD koji je sada uvidio pravne posljedice svojih odluka. HDS ZAMP je potom odmah izdao sa svoje strane potrebne potvrde da se stečaj što prije zaustavi.

Niti u ovom niti u jednom drugom slučaju naplate potraživanja nije nam želja iniciranje stečaja korisnika pa niti ovog vatrogasnog društva. No činjenica je da Zakon o stečajnom postupku vrijedi jednako za sve i da je svim dužnicima propisan automatski stečaj nakon blokade od 120 dana, ako na problem nisu odgovarajuće reagirali.

U medijskim objavama povodom ovog predmeta podmetnut je dokument koji nema veze s trenutnim problemom DVD-a Luka. Budući da je jasno kako se tako želi stvoriti dojam da su se ovrha i stečaj dogodili zbog duga koji je davno zatvoren i podmiren, ističemo da je to plasiranje lažnih činjenica i kleveta.

Napominjemo da poslujemo i s drugim DVD-ima i sličnim subjekatima u zemlji – svi oni koriste glazbu prilikom organiziranja priredbi ali su, za razliku od DVD-a Luka, svjesni svojih pravnih i financijskih obaveza većina njih uredno podmiruje. HDS-ova stručna služba ZAMP postupa i uvijek je u ostvarivanju svoje djelatnosti postupala sukladno svim važećim propisima EU i RH, uključujući sve direktive o autorskom i srodnim pravima.

Molimo medije da pri objavi ovakvih tema provjere sve činjenice i ne proglašavaju automatski klijente HDS ZAMP-a žrtvama, a nas dežurnim krivcem. U ovom se slučaju nažalost radi o velikoj i dugotrajnoj neodgovornosti vodstva DVD-a koja je rezultirala nizom neželjenih posljedica.

U HDS ZAMP-u izražavamo žaljenje zbog toga i ovih dana, svjesni važnosti DVD-a za lokalnu zajednicu, aktivno rješavamo problem do kojeg nije došlo našom krivnjom. Vjerujemo da smo u razgovorima koje smo jučer obavili s DVD-om konačno došli do rješenja problema zadovoljavajućeg za sve strane. O njemu ćemo, čim bude pravno provedeno, odmah izvijestiti javnost'', stoji u priopćenju kojeg je potpisao Nenad Marčec.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju