Više od 500 obitelji naselja Luka brine što će biti s njihovim domovima ako dođe do požara. Zbog neplaćanja ZAMP-u za događaje u dvorani koja uopće nije u njihovom vlasništvu završili su u stečaju te formalno pravno više ne postoje.

Galerija +0 Željko Grgojić, zapovjednik DVD Luka (Foto: Dnevnik.hr)

Dobrovoljno vatrogasno društvo Luka u Zagrebačkoj županiji, s više od 75 godina tradicije ,više ne postoji.

Vezani članci Potraga za nestalim djetetom Panika kod Varaždina: Nestalo dijete, intervenirali vatrogasci i policija Ilustracija Dvoje djece od jedne i tri godine stradalo u požaru: Još dvoje uspjelo pobjeći iz kuće i spasiti se

„Ljudima gori kuća, nama zvoni telefon mi možemo jednostavno se javiti i reći halo dobar dan ovdje DVD Luka u stečaju, nazovite HDS Zamp“, kaže Mijo Mijatović, DVD Luka.

Problem je počeo kada je kontrolor ZAMP-a utvrdio da se u dvorani koja je u sklopu DVD-a Luka održavaju svadbe. Ubrzo su uslijedile opomene, a potom i sudska tužba.

„DVD je organizirao priredbe sa živom izvedbom - većinom je bila riječ o svadbama. Da je korisnik pokazao volju i želju za rješavanjem dugovanja, dobio bi jednake uvjete i popuste kao i svi korisnici kojima je ponuđen ugovor kao oblik vansudske nagodbe“, poručuju iz ZAMP-a

I ništa u priči ne bi bilo nelogično da DVD Luka uopće nije vlasnik sporne dvorane.

Dom u vlasništvu Mjesnog odbora

„Dom je i u formalnom i u pravnom vlasništvu mjesnog odbora Luka. Vatrogasci nemaju apsolutno nikakve veze s njim“, kaže Mijatović.

Ostaje pitanje kako je kontrolor ZAMP-a onda utvrdio vlasnika, kako je Trgovački sud dva puta presudio u korist ZAMP-a , a tek jednom u korist DVD-a kada oni uopće nisu vlasnici.

Zbog nedovoljnih sredstava DVD je završio u stečaju koji je isti dan zatvoren. Bez kartice za gorivo su već ostali.

„Ne možemo točiti jer oni više ne postoje jer ja činim kazneno djelo jer ja točim u tuđu imovinu to jest u ničiju imovinu. Ta njihova vozila su otišla zajedno s DVD-om u stečaj i ja ta vozila više nemam na raspolaganju“, kaže Slavko Povrlišek, zapovjednik vatrogasne zajednice Vrbovca.

„U principu to znači da mi s ovim vozilima koje imamo tu ne smijemo izaći van na intervenciju jer mi ne postojimo mi smo društvo u stečaju“, kaže Mijatović.

Građani zabrinuti

Građani Luke zabrinuti što će biti dođe li do požara.

„Strašno. Mislim ne znam tko bi onda u pripomoć. Dok dođe profesionalna vatrogasna jedinica iz Zagreba, mi smo gotovi već je sve izgorjelo, kaže Ivan.

Za Vrbovečkog gradonačelnika nejasne su i pravosudne odluke.

„Ako to nije prostor, oni nisu radili tu ni proslavu, ni ništa. Prema tome, oni nisu taj ZAMP dužni platiti i zato mislim da prema tome treba pravosuđe reagirati“, kaže Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca

Do jučer heroji, a danas u stečaju

Što će biti s imovinom, automobilima, vatrogasnom opremom za sada nitko ne zna. Za brojne obitelji ovo znači kako se sada samo mogu nadati da će neko obližnje vatrogasno društvo ugasiti požar u njihovom mjestu. Do jučer heroji koji brane naše domove, a danas u stečaj.

Željko Grgoić, predsjednik DVD-a Luka kaže kako su svoju zastarjelu opremu ove godine trebali obnoviti, ali to nisu uspjeli zbog ovrhe ZAMP-a.

„Ovršili su nas za 50.000 kuna, a planirali smo obnoviti dotrajalu opremu. Ipak, bez obzira na naše male plaće, naša vozila će uvijek biti spremna za intervenciju . Mi ne pitamo kome gori, nego gdje gori“, kazao je Grgoić.

Političarima je uputio apel da se njihovih problema sjete i kad nije vrijeme izbora i velikih požara.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju