Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Jučer heroji, danas u stečaju

Vatrogasno društvo ni krivo ni dužno završilo u stečaju, i to zbog - ZAMP-a

Željko Grgojić, zapovjednik DVD Luka (Foto: Dnevnik.hr)
Željko Grgojić, zapovjednik DVD Luka (Foto: Dnevnik.hr) DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija +0 Željko Grgojić, zapovjednik DVD Luka (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/1 >>
Više od 500 obitelji naselja Luka brine što će biti s njihovim domovima ako dođe do požara. Zbog neplaćanja ZAMP-u za događaje u dvorani koja uopće nije u njihovom vlasništvu završili su u stečaju te formalno pravno više ne postoje.

Dobrovoljno vatrogasno društvo Luka u Zagrebačkoj županiji, s više od 75 godina tradicije ,više ne postoji.

Pročitajte i ovo Policija, ilustracija Traje očevid Tragedija u Varaždinu: Utopio se muškarac na kupalištu Ilustracija Evakuirana crkva Čak 25 osoba završilo u bolnici nakon curenja plina tijekom mise u blizini Torina

„Ljudima gori kuća, nama zvoni telefon mi možemo jednostavno se javiti i reći halo dobar dan ovdje DVD Luka u stečaju, nazovite HDS Zamp“, kaže Mijo Mijatović, DVD Luka.

Problem je počeo kada je kontrolor ZAMP-a utvrdio da se u dvorani koja je u sklopu DVD-a Luka održavaju svadbe. Ubrzo su uslijedile opomene, a potom i sudska tužba.

„DVD je organizirao priredbe sa živom izvedbom - većinom je bila riječ o svadbama. Da je korisnik pokazao volju i želju za rješavanjem dugovanja, dobio bi jednake uvjete i popuste kao i svi korisnici kojima je ponuđen ugovor kao oblik vansudske nagodbe“, poručuju iz ZAMP-a

I ništa u priči ne bi bilo nelogično da DVD Luka uopće nije vlasnik sporne dvorane.

Dom u vlasništvu Mjesnog odbora

„Dom je i u formalnom i u pravnom vlasništvu mjesnog odbora Luka. Vatrogasci nemaju apsolutno nikakve veze s njim“, kaže Mijatović.

Ostaje pitanje kako je kontrolor ZAMP-a onda utvrdio vlasnika, kako je Trgovački sud dva puta presudio u korist ZAMP-a , a tek jednom u korist DVD-a kada oni uopće nisu vlasnici.

Zbog nedovoljnih sredstava DVD je završio u stečaju koji je isti dan zatvoren. Bez kartice za gorivo su već ostali.

„Ne možemo točiti jer oni više ne postoje jer ja činim kazneno djelo jer ja točim u tuđu imovinu to jest u ničiju imovinu. Ta njihova vozila su otišla zajedno s DVD-om u stečaj i ja ta vozila više nemam na raspolaganju“, kaže Slavko Povrlišek, zapovjednik vatrogasne zajednice Vrbovca.

„U principu to znači da mi s ovim vozilima koje imamo tu ne smijemo izaći van na intervenciju jer mi ne postojimo mi smo društvo u stečaju“, kaže Mijatović.

Građani zabrinuti

Građani Luke zabrinuti što će biti dođe li do požara.

„Strašno. Mislim ne znam tko bi onda u pripomoć. Dok dođe profesionalna vatrogasna jedinica iz Zagreba, mi smo gotovi već je sve izgorjelo, kaže Ivan.

Za Vrbovečkog gradonačelnika nejasne su i pravosudne odluke.

„Ako to nije prostor, oni nisu radili tu ni proslavu, ni ništa. Prema tome, oni nisu taj ZAMP dužni platiti i zato mislim da prema tome treba pravosuđe reagirati“, kaže Denis Kralj, gradonačelnik Vrbovca

Do jučer heroji, a danas u stečaju

Što će biti s imovinom, automobilima, vatrogasnom opremom za sada nitko ne zna. Za brojne obitelji ovo znači kako se sada samo mogu nadati da će neko obližnje vatrogasno društvo ugasiti požar u njihovom mjestu. Do jučer heroji koji brane naše domove, a danas u stečaj.

Željko Grgoić, predsjednik DVD-a Luka kaže kako su svoju zastarjelu opremu ove godine trebali obnoviti, ali to nisu uspjeli zbog ovrhe ZAMP-a.

„Ovršili su nas za 50.000 kuna, a planirali smo obnoviti dotrajalu opremu. Ipak, bez obzira na naše male plaće, naša vozila će uvijek biti spremna za intervenciju . Mi ne pitamo kome gori, nego gdje gori“, kazao je Grgoić.

Političarima je uputio apel da se njihovih problema sjete i kad nije vrijeme izbora i velikih požara.
 

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene