O navikama plaćanja u Hrvatskoj, dovoljno govori i podatak da svaki četvrti stanovnik - ne podmiruje obveze na vrijeme.

Galerija Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 2 +0 Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 1

Istraživanja govore kako svaki četvrti građanin kasni s plaćanjem ili uopće ne podmiruje nastale obveze.

Vezani članci Radnice Orljave - 3 Pola godine od stečaja radnice Orljave bezuspješno traže pomoć: ''Morat će otvoriti pučku kuhinju, bit će nas puno'' Davor Dretar Drele "Vruča čuča" u stečaju: Tvrtka Davora Dretara briše se iz sudskog registra

Za bankare glavni problem je u nedovoljnom financijskom educiranju građana.

Zdenko Adrović iz hrvatske udruge banaka misli kako je problem u lošoj edukaciji. "Mislimo da treba raditi u cijelom društvu na edukaciji ljudi o tome koliko se tko može zadužiti na način da ne izađe izvan okvira koji mu nameće njegova plaća i koji mu druga primanja omogućavaju", rekao je Andrović.

Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 4 Foto: DNEVNIK.hr

Razlozi neplaćanja su prekomjerna zaduženost, osobni bankrot, privremena nelikvidnost i zaboravnost. Danas je više od 318 tisuća građana u blokadi. Najviše se duguje teleoperaterima.

Profesorica Aleksandra Maganić s Pravnog fakulteta ističe kako se prilikom otpisa dugova trebalo voditi računa kome se otpisuje. “Otpis dugova je trebao biti proveden prema onim dužnicima koji su u socijalno problematičnoj situaciji za razliku od onih koji možda nisu bili financijski odgovorni“ kaže Maganić.

Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 3 Foto: DNEVNIK.hr

Kakva se poruka šalje onim građanima koji uredno plaćaju svoje obveze, objasnio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. "Nije u svakom slučaju dobra poruka. Možda netko misli nemojte plaćati, netko će vam to otpisati. To jednostavno nije tako. Ja vjerujem potpuno u ove mjere vlade", izjavio je Bošnjaković.

Rješenje bi trebali biti stečaji potrošača. No i u ovoj priči Maganić nalazi više problema. "Stečajni upravitelji u pravilu nisu zainteresirani za vođenje stečaja potrošača i čini mi se ni sami odvjetnici. Prema tome pitanje je tko će biti povjernenik u stečaju potrošača", kaže Maganić.

Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Navike plaćanja obaveza (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr

Iz istog razloga ne bi bio naodmet savjet ekonomista da prije nego što uđete u bilo koju investiciju dobro promislite hoćete li obveze moći ispuniti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju