Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najavili iz Gradskog ureda

Zagreb: U tramvajima i autobusima ZET-a uskoro novi putnici - kućni ljubimci!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vasnici malih kućnih ljubimaca uskoro će se sa svojim psima i macama moći provozati u tramvaju i autobusu ZET-a, najavio je danas Mijo Bezer iz Gradskog ureda za prostorno uređenje i promet predstavljajući odluku o prijevozu putnika u javnom prometu o kojoj će 26. rujna odlučivati zastupnici u zagrebačkoj Gradskoj skupštini.

Ta je novina izazvala raspravu na skupštinskom Odboru za mjesnu samoupravu i brojna pitanja o tome što ako se mokar pas strese u punom tramvaju ili ako se 'uneredi' te hoće li biti odgovarajućih kazni ako se vlasnici kućnih ljubimaca ne drže propisa, ne nose odgovarajući pribor za čišćenje i slično.

'Ako se u tramvaj unosi kanarinac, to je drugo i tu ne bi trebalo biti većih problema', našalio se član odbora Ratko Maričić (Bandićeva nezavisna lista), a neki članovi 'rješenje' su pronašli u tome da bi bilo najbolje da svaki kućni ljubimac dobije svoj 'pokaz'.

'Trebamo sve raditi u etapama. Poteškoća će sigurno biti jer nisu svi vlasnici pasa samosvjesni, kao ni svi putnici ZET-a , no smatram da je Zagreb na takvom kulturnom nivou da se odluka može početi primjenjivati', rekao je Bezer.

Članove Odbora za mjesnu samoupravu je, u okviru rasprave o izvršenju gradskog proračuna u prvoj polovici ove godine, najviše zanimalo zašto se u tom razdoblju od predviđenih 170 milijuna kuna za male komunalne akcije utrošilo svega 16 milijuna, odnosno 9,5 posto.

'Takva se situacija ponavlja iz godine u godinu i konačno trebamo vidjeti što je tome uzrok', ustvrdio je Mario Župan (HDZ).

>> Kazna za švercanje u tramvaju će vas ŠOKIRATI!

Pročelnik Službe za mjesnu samoupravu Zoran Nevistić je odgovorio kako je realizacija malih komunalnih akcija od siječnja do lipnja obično lošija nego u drugoj polovici godine i da su za dva, tri ljetna mjeseca uspjeli ostvariti 32 posto.

'Često nas i vremenske neprilike spriječe u tome, no na to ne možemo utjecati', dodao je, no Maričić mu je uzvratio da su vremenske prilike jedino na što nemaju utjecaja dok bi sve drugo mogli riješiti, a istoga je mišljenja i Saša Molan (SDP) koji drži da preko zime treba riješiti svu 'papirologiju' da bi se početkom proljeća moglo početi s radovima.

Nevistić smatra i da bi postotak realizacije malih komunalnih akcija bio veći kad bi se vijeća gradskih četvrti bavila samo održavanjem prometnica, zelenih površina i dječjih igrališta.

Župan je pak izrazio sumnju da su 'njihovi' novci potrošeni za druge svrhe, a zanimao se i za što je potrošeno već gotovo 75 posto iz gradske pričuve te spomenuo primjer jedne udruge za razvoj civilnog društva kojoj je, umjesto planiranih 200 tisuća kuna, dodijeljeno 5,7 milijuna 'baš prije lokalnih izbora'.

Većinom glasova prihvatili su prijedlog Tomislava Stojaka (HNS) da se dopunom Odluke o komunalnom redu regulira postavljanje šatora na gradskim trgovima, no zasmetale su ih izmjene i dopune odluke o mjestima za trgovinu na malo izvan prodavaonica kojom je predviđeno postavljanje 15 novih pokretnih objekata i kioska u Zagrebu.

'Mi u Trešnjevki jug nismo s time zadovoljni', rekao je Molan, a Župan dodaje kako se time zapravo opet 'na mala vrata' uvode šatori u gradski prostor i nelojalna konkurencija postojećim ugostiteljskim objektima. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Pročitajte i ovo Ilustracija Gužve na cestama Kaos u Zagrebu: Više tramvaja uopće ne vozi, sudar na zagrebačkoj obilaznici ZET autobusi gradski prijevoz Pripazite prije odlaska u grad: Brojne izmjene u zagrebačkom prijevozu, ovo su novosti

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene