ZG vrećice
ZG vrećice Foto: Emica Elvedji/Pixsell

Od veljače će Zagrepčanima koji u odlaganju miješanog komunalnog otpada nisu koristili propisane plave ZG vrećice te na taj način nisu plaćali uslugu odvoza tog otpada početi stizati kazne na računima, potvrdili su u Gradskoj upravi.


Kazne za Zagrepčane koji ne koriste ZG vrećice stižu na računima za veljaču. Kazne su individualne i iznosit će do 65 eura za kućanstva te do 130 eura za pravne osobe, izjavila je glasnogovornica Gradske uprave Dinka Živalj.

Dodala je kako su gradski komunalni redari i djelatnici Čistoće u posljednjih mjesec dana građanima izdali oko 200 individualnih kazni.

Tomislav Tomašević Pogledajte što je Tomašević točno dogovorio sa sindikatima: Tisućica za svako dijete, tisućica za Uskrs, božićnica još i veća

Novi model sakupljanja otpada primjenjuje se od 1. listopada prošle godine, a tijekom razdoblja prilagodbe naglasak je bio na upozorenjima, pa je u prošloj godini izdano oko 2800 upozorenja.

U Zagrebu sad već 80 posto ljudi odvaja otpad, dok 20 posto njih to zasad ne čini. To pokazuje da velika većina građana želi promjenu i poštuje pravila, a za one koji to ne čine postoje kazne, kao i u drugim mjestima, rekla je Živalj.

Provjereno: Problemi grada Zagreba - 3 Nema priča o korupciji i kriminalu, ali ni velikih uspjeha: Kako izgleda Zagreb kojim vlada Tomislav Tomašević?

Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 17 Postignut dogovor u Zagrebu: Radnicima veće plaće, građanima veći računi. Oglasili se šef Holdinga i šef sindikata

U prva tri mjeseca novog modela količina miješanog komunalnog otpada smanjena je za 27 posto. Odvajanje plastike povećalo se za 50 posto, papira za devet posto, a biootpada za 30 posto, ističu u Gradu.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju