Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zaustavljen štrajk

Postignut dogovor u Zagrebu: Radnicima veće plaće, građanima veći računi. Oglasili se šef Holdinga i šef sindikata

Aktualno Galerija Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 17 Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 17 Foto: Davor Pongracic/Cropix Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 13 Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 13 Foto: Davor Pongracic/Cropix Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 10 Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 10 Foto: Davor Pongracic/Cropix Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 4 Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 4 Foto: Davor Pongracic/Cropix +1 Tomislav Tomašević postigao dogovor sa sindikatima - 11 Galerija 1/6 >>
Tomislav Tomašević uspio je postići dogovor sa sindikatima Holdinga te se time završava proces mirenja i neće biti masovnog štrajka djelatnika gradskih službi. Materijalna prava radnika bit će povećana prema novom kolektivnom ugovoru koji će trajati sljedeće tri godine.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević postigao je dogovor s predstavnicima sindikata Holdinga posljednjeg dana pregovaranja.

Time sedam tisuća radnika svih gradskih službi - Čistoće, ZagrebParkinga, ZET-a, Groblja, Zrinjevca... odustaje od štrajka te će im biti povećana materijalna prava novim kolektivnim ugovorom. 

"Pregovori su bili dosta intenzivni, no postigli smo dogovor. Dogovorili smo novi kolektivni ugovor za Holding i ZET koji će vrijediti tri godine", rekao je Tomašević te naglasio kako je time osiguran socijalni mir i stabilnost u Gradu.

Pročitajte i ovo Sabina Tandara Knezović i Tomislav Tomašević EKSKLUZIVNO ZA DNEVNIK NOVE TV Tomašević komentirao slučaj uhićenih Hrvata u Zambiji. Otkrio rastu li cijene komunalija i kopira li Bandića: "Ja ne fejkam"

"Ovaj veliki paket za radnike Holdinga i ZET-a opravdan je za ove okolnosti", rekao je Tomašević. Naglasio je da je stalni problem nedostatak radnika te je potrebno povećati materijalna prava i uvjete rada kako bi se mogao povećati broj operativnih radnika.

"Osnovica ide gore odmah od 1. siječnja 5 posto, a još tri posto od 1. srpnja. Dižu se i prava po neoporezivim isplatama", rekao je Tomašević. "Povećanje je najveće za radnike s najmanjim primanjima, što smatramo najpoštenijim", rekao je gradonačelnik te naglasio kako su se obvezali na sistematizaciju u sljedećih 30 dana, za što je izdvojeno 60 milijuna kuna.

"Od preostalih šest uvjeta radnika prihvatili smo uvjet za povećanje koeficijenta, a o ostalim uvjetima nastavit će se pregovarati. Očekujemo poboljšanje svih usluga za građane", naglasio je gradonačelnik.   

Gdje će Grad naći novac za te promjene? Tomašević vidi rješenje na tri strane: "Prvi je izvor interna ušteda, ali morat će doći i do određenih poskupljenja komunalnih usluga. Što će točno poskupjeti, to ćemo dogovoriti s koalicijskim partnerima. Treći izvor financiranja promjena je i gradski proračun", kaže Tomašević.

"Ne mislimo svakoj komunalnoj usluzi povećati cijenu, no što će točno poskupjeti, kada i kako, moramo vidjeti s koalicijskim partnerima", kaže Tomašević.  

Pročitajte i ovo Milan Bandić i Tomislav Tomašević Komentar Saše Vejnovića Tomaševiću, nisi se ti obukao u čistača ulica, nego u Bandića

Dogovor je postignut i s radnicima Čistoće, a zagrebački gradonačelnik je uvjeren da će radnici biti zadovoljni onime što su ispregovarali. Pozvao je građane da pomognu radnicima Čistooće na način da se pridržavaju pravila o odvajanju otpada i odlaganju otpada u za to predviđene spremnike.

Predstavnik radnika Čistoće Mumin Hodžić rekao je kako "svi radnici koji su zaposleni, moraju reći 'da' dogovorenom" te dodao da su im građani dali podršku i podržali njihovo dostojanstvo, što im "nitko nije dao 20 godina". Građanima je također uputio molbu da poštuju pravila oko odvajanja otpada.

Podsjetimo, Tomašević se prošlog tjedna i sam pridružio radnicima u odvozu nakupljenog otpada.

Šef sindikata i šef Holdinga o postignutom dogovoru

"Cilj ovog dogovora je da osiguramo održivo poslovanje Holdinga, na način da možemo zadržati i privući kvalitetne radnike te da zajedničkim naporima u konačnici i povećamo kvalitetu naše usluge koju isporučujemo građanima", rekao je u večernjim satima Ivan Novaković, predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga.

"Kada govorimo o cijelom ovom paketu, naravno da smo na ovom tragu došli, da smo uspjeli podignuti radnicima plaće, bilo kroz gore bruto iznose, neto, neoporezive dodatke", kazao je Dražen Jović, predsjednik sindikata Zagrebačkog holdinga.

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene