Obavijesti Video Pretražite Navigacija
obnovili sve škole

Zagreb najavio da se povlači iz financiranja Snježne kraljice: Tomašević "zatvara pipu" sljemenskoj utrci, a i voda će poskupjeti

Tomislav Tomašević
Tomislav Tomašević Foto: Goran Mehkek/Cropix
U Zagrebu su završene obnove svih potresom oštećenih osnovnih škola. Tomašević se nada i skorom sastanku s novim ministrom Bačićem oko dogovora o obnovi stare gradske jezgre.

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević obilazi radove na cjelovitoj obnovi OŠ Petar Zrinski nakon što je škola oštećena u potresu.

Njezinim završetkom obnovljene su sve potresom oštećene osnovne škole u Zagrebu.

Tomašević je naglasio kako je ovo deveta škola koju su otvorili u godinu dana te peta osnovna škola koju su u potpunosti obnovili. "Ostaju nam sad još srednje škole, a kad kažem potpuna obnova, to je zapravo nova škola", rekao je gradonačelnik. "Sve unutra potpuno je novo, konstrukcijski je ojačana da može izdržati i jači potres od onog zagrebačkog."

"Koliko mi znamo, to su jedine cjelovite obnove, niti jedna druga institucija nije u potpunosti obnovljena. Maksimalno smo iskoristili koliko smo mogli iz fonda solidarnosti", rekao je Tomašević.  

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević gradske teme "Plastiku ćemo u nekim dijelovima grada odvoziti i četiri puta tjedno": Tomašević najavio nastavak kontrole odvajanja otpada

Govoreći o obnovi gradske jezgre, rekao je da se nada da će ubrzo imati sastanak s novim ministrom Brankom Bačićem o obnovi privatnih zgrada u strogom centru grada Zagreba.

"Mi u Zagrebu svoj dio posla obavljamo", rekao je i dodao kako očekuje da će Bačić ubrzati obnovu. Ponovio je kako je to već treći ministar za obnovu u njihovu mandatu.

"Pozdravljam centralizaciju obnove i ponavljam da nije dobro obnovu imati u tri institucije."

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Otvorio XII. gimnaziju Tomašević o mogućem odlasku Paladine: "Ovo je već drugi ministar otkad smo mi došli na vlast"

O ZET-u i Snježnoj kraljici

U razgovoru s novinarima Tomašević je potvrdio kako je ZET raskinuo ugovor o obljepljivanju reklama na vozila te rekao kako se radi o pet milijuna prihoda za ZET, dok grad "s druge strane ZET-u daje milijardu iz proračuna".

"Grad je uskratio ZET-u suglasnost za obljepljivanje tramvaja i ja i dalje stojim pri svojem stavu oko uskrate te suglasnosti."

Pozvao je reklamnu tvrtku koja mu prijeti da će podići protiv njega kaznenu prijavu zbog neizvršenog ugovora neka ga slobodno prijavi

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević Velike promjene Sve što je obilježilo Zagreb 2022.: Novi model naplate otpada, otkazi u Holdingu, ukidanje mjere roditelj odgojitelj

O Sljemenu i Snježnoj kraljici Tomašević je ponovio kako su u pregovorima s Hrvatskim skijaškim savezom i Vladom da se Grad u potpunosti povuče iz financiranja Snježne kraljice, koju grad već sada financira s manje od 10 posto, a prije je financirao s 50 posto. "Ja sam zajedno s gradskom skupštinom pet puta smanjio financiranje Snježne kraljice u odnosu na to kako je to bilo prije nego što smo došli na vlast", naglasio je i dodao da to sigurno neće zaustaviti održavanje utrke na Sljemenu.   

Nada se i da će se stvoriti uvjeti za snježnu sezonu za građane na Sljemenu. 

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević i Oleg Butković Nabavka novih tramvaja Tomašević otkrio hoće li ZET poskupjeti, još jednom oštro kritizirao Maksimir: "Ovo je ruglo, Frankenstein od tribina"

Koliko poskupljuje voda?

Komentirajući najavljeno poskupljenje vodovodnih usluga za građane, Tomašević je rekao kako investiranje potrebno jer je "samo u prošlom tjednu došlo do pucanja dva magistralna cjevovoda".

"Povući ćemo maksimalno koliko možemo iz europskih fondova, no trebam nam poskupljenje od 15 posto."

Poskupljenje kreće od ožujka, a Tomašević je istaknuo da razlog nije Vladina uredba o povećanju visine naknade, već nužna ulaganja u vodnu infrastrukturu u koju nije ulagano zadnjih 70 godina.

"Postoji potreba za ulaganjem, kako bi se smanjilo pucanje cijevi i gubitak od 50 posto vode u vodoopskrbnoj mreži", rekao je Tomašević. "Trenutna situacija s vodnom infrastrukturom koja stalno puca je neizdrživa".

"Povući ćemo 1,8 milijardi kuna iz EU fondova, ali to moramo sufinancirati sa 30 posto. S obzirom da vodoopskrbna poduzeća po zakonu moraju biti samoodrživa, mogu jedino povećati svoje prihode, nema drugog rješenja", rekao je Tomašević.

"Poskupljenje će ići točno onoliko koliko je potrebno za sufinanciranje iz europskih fondova", rekao je gradonačelnik te je dodao da do daljnjega grad neće poskupljivati javni prijevoz.    

 

Hoće li biti INmusic festivala?

Odgovarajući na pitanje što je s održavanjem INmusic festivala, Tomašević je istaknuo da grad s organizatorima vodi razgovore.

"Mislim da bi se oni trebali oglasiti hoće li se festival organizirati ove godine, jer su oni organizatori", istaknuo je Tomašević te je potvrdio da su probemi, naravno, financijski.

"Mi cijelo vrijeme razgovaramo koliko treba da se pomogne kako bi organizatori to nastavili raditi dalje. Zapelo je na financijama, kao i uvijek", rekao je Tomašević.

 

 

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene