Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nabavka novih tramvaja

Tomašević otkrio hoće li ZET poskupjeti, još jednom oštro kritizirao Maksimir: "Ovo je ruglo, Frankenstein od tribina"

Zagrebački gradonačelnik u petak je potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 20 niskopodnih tramvaja za ZET.

Ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za nabavu 20 niskopodnih tramvaja za ZET d.o.o. potpisali su gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, potpredsjednik Vlade i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje Dragan Jelić i direktor ZET-a Marko Bogdanović.

Cilj je nabave modernizacija tramvajskog voznog parka, odnosno osiguranje kvalitetne i održive usluge javnoga gradskog prijevoza u vrijednosti 375 milijuna kuna.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna JAVNI PRIJEVOZ ''Svaki dan kasnim na posao, trčim kao manijak na autobus, zašto se ne poštuje vozni red?'': Imamo ZET-ov odgovor

"To nije nešto što može od sutra početi", napomenuo je Tomašević i dodao da su tramvaji vrlo bitan element javnog prijevoza.

Izrazio je zadovoljstvo što prisustvuje potpisivanju ugovora taman pred Božić. "To je velik poklon za građane Grada Zagreba, a ovo je, vjerujem, najveći pojedinačni projekt iz EU sredstava u Gradu Zagrebu", smatra Tomašević.

"Treba podsjetiti na to da je ZET posljednju nabavu tramvaja imao prije 17 godina. Najveća zahvala ide Vladi RH, ide konačno obnova voznog parka. Ti će tramvaji, prije svega, za građane značiti da će biti manje kašnjenja u prometu.

Budimo realni, nije normalno da se u europskoj metropoli u 17 godina ne kupi nijedan tramvaj. Obnova bi trebala ići sustavno kako se ovakve stvari ne bi događale", poručio je Tomašević.

"Mi ćemo i dalje koristiti obnovljive izvore energije, a zahvaljujem i Vladi na cijenama električne energije jer su stabilizirane. Da su nastavile divljati, onda bi to najviše pogodilo Vodoopskrbu i odvodnju, ali i ZET", istaknuo je zagrebački gradonačelnik.

Butković je rekao da je suradnja između Grada i Ministarstva kontinuirana. "Po tramvaju je iznos oko dva milijuna eura", kazao je Butković i dodao da će se uskoro ugovor potpisati i u Osijeku.

"Zagrebu ostaje još šezdesetak tramvaja", rekao je Butković i dodao da će Tomašević u tome imati punu podršku. Butković je poručio da žele napraviti brzu prugu prema zračnoj luci, na što je Tomašević rekao da je to za slučaj "kad se dočekuje reprezentaciju na aerodromu, da ne moraju autobusom".

Tomašević je rekao da se razgovaralo o novim projektima i da je plan da se financiraju iz EU fondova. Što se tiče poskupljenja karata, Tomašević je rekao da su se povećali drugi troškovi, no da će Zagreb subvencionirati i da će cijena narednih mjeseci ostati jednaka.

Butković se osvrnuo i na korištenje petardi. "Jučer je Beroš imao preporuke i stalno apeliramo na ljude. Vidjet ćemo na razini Vlade o pooštravanju mjera i što možemo učiniti da zaštitimo djecu. I ja sam bio dijete i znam da je to bilo najljepše doba - bacati petarde", rekao je Butković.

Tomašević je kazao da se radi o globalnom tržištu te da standardi nisu dobri. "To je riskantno, potrebne su bolje kontrole. Što se tiče dočeka Nove godine, da se izbjegnu vatrometi koji stvaraju problem kućnim ljubimcima - ove godine je gotovo, kasno je. Ne možemo to sada mijenjati", kazao je gradonačelnik.

"Krenula je inicijativa od različitih udruga za prava životinja, ali mi ove godine ne možemo to više mijenjati, a za sljedeću godinu razmotrit ćemo sve druge opcije. Mislim da postoji opcija i nekog vatrometa koji stvara vizualne efekte, bez buke. Da mi i nemamo pirotehniku kao Grad, svi drugi građani koristili bi pirotehniku i ne bi se vidjela razlika", smatra.

Pročitajte i ovo Hrvatska policija na Frontexovoj obuci 2000 TONA Nesvakidašnji ulov: Pogledajte što je otkrila hrvatska policija u suradnji s Frontexom

Što se tiče Dinama i stadiona, Tomašević je rekao da dolaze različite inicijative. "Postupat će se po zakonu, neovisno odakle inicijativa dolazi. Razgovarao sam s Barišićem i meni je ključno da se Dinamom upravlja zakonito i transparentno. Međutim, maksimirski stadion veće je pitanje od Dinama. Razgovaram s Vladom, UEFA-om, HNS-om. Postoji dobra volja svih aktera u posljednjih godinu dana i vjerujem da će se situacija u Dinamu riješiti te da neće biti prepreka da se izgradi novi stadion", kazao je gradonačelnik Tomašević.

Kaže da ne zna odakle govor o nove dvije nove tribine. "Ne želim upasti u novu zamku kao bivši gradonačelnik. Ovo je ruglo, Frankenstein od tribina", smatra Tomašević, koji se na kraju osvrnuo i na kontrolu razdvajanja otpada u Zagrebu.

Kaže kako su radnici Čistoće na terenu i provjeravaju drže li se ljudi pravila odvajanja otpada. "Naplaćuju se kazne", zaključio je Tomašević.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene